Årets hyror klara hos Varbergs Bostad

Hyresmarknadskommittén i Stockholm har nu fastställt 2015 års hyror för de drygt 5 000 hushåll som bor hos kommunala Varbergs Bostad. I genomsnitt höjs hyran med 1,68 procent från 1 mars i år.

Höjningarna fördelas dock lite olika beroende på om värme och varmvatten ingår i hyran eller inte. Så här blir fördelningen:

Värme och varmvatten ingår i hyran 1,77 procent

Värme ingår men inte varmvatten 1,69 procent

Varmvatten ingår men inte värme 1,51 procent

Värme och varmvatten ingår inte i hyran 1,44 procent.

Det innebär att en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor blir mellan 72 och 88 kronor dyrare per månad.

Nybyggnationerna på Egnahemsgatan 14 C, Mentorsvägen 6 och Lilla Drottninggatan 5-11 får ingen hyreshöjning i år.

När hyresförhandlingarna inleddes förra året begärde Hyresgästföreningen att Varbergs Bostad skulle visa största möjliga återhållsamhet i sina hyreskrav inte minst med tanke på det för bolaget gynnsamma samhällsekonomiska läget. Varbergs Bostad svarade med det högsta hyreskravet i bolagets historia och begärde hela 5,9 procent från 1 januari.

I början av året valde parterna att stranda förhandlingarna eftersom det inte gick att komma överens. Därmed togs ansvaret för hyresförhandlingen över av den partssammansatta Hyresmarknadskommittén i Stockholm.

Hyresmarknadskommittén ger stöd eller fattar beslut vid tvister i lokala hyresförhandlingar. Kommittén består av tre representanter för de kommunägda bostadsbolagens organisation Sabo och tre representanter för Hyresgästernas Riksförbund.

  • Vi ska alltid komma överens lokalt men den här gången stod vi för långt från varandra, säger Pedram Kouchakpour, förhandlingschef hos Hyresgästföreningen. Vi accepterar beslutet men är missnöjda med att vi inte kunde lösa detta lokalt.

Du som vill veta mer välkommen att kontakta Pedram Kouchakpour 0702-99 94 32. Enklast är att skicka ett sms så ringer Pedram upp så snart han kan.