Hyresgäster vann långvarig tvist mot sin värd

Efter flera års tvister med krav på avhysning och skadestånd på över 300 000 kronor för vanvård vann två hyresgäster med hjälp av Hyresgästföreningen i fredags en efterlängtad seger.

− Det är mycket glädjande och är en stor lättnad för våra medlemmar, säger Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen i Malmö.

Hyresgästerna flyttade in i vars ett gammalt parhus i utkanten av Malmö redan 1997 och 2001. Husen var då i ett så dåligt skick att både hyresgästerna själva och flera vittnen har bekräftat att husen utan överdrift kunde beskrivas som rivningsobjekt. Sedan en tid tillbaka är det bara en av hyresgästerna som bor kvar i husen.

Till en början bodde hyresgästerna utan att ha ett kontrakt på husen. 2003 skrivs en skriftlig överenskommelse om ett gemensamt tillsvidarekontrakt för de två husen.

Vid inflyttningen höll taket i ett av radhusen på att rasa in. Trädgården var full av sopor och skräp. Dörrar och fönster var trasiga och golvplankor saknandes i flera rum. I andra rum vad golven så smutsiga att de såg ut som stampat jordgolv.

Idag är husen enkla men i fungerade skick. Fastigheten som är från slutet av 1800-talet är omsluten av en lummig trädgård med buskar och blommor.

Hyresgästernas uppfattning var att de skulle få hyra husen billigt mot att de själva ställde upp med renovering. Hyresgästen som fortfarande bor kvar i huset uppgav vid rättegången att han accepterade att flytta till huset för att han vid det tillfället inte hade något annat alternativ att hitta ett ställe att bo.

− Det här är tyvärr en verklighet som blir vanligare när bostadsbristen är stor. Många hyresgäster känner sig tvingade att acceptera tvivelaktiga villkor och oskäliga hyror för att ha någonstans att bo. Det här är typiskt exempel på detta. Hyresvärden är i detta fall ökänd för att missköta sina hus. Av Hyresgästföreningen är hyresvärden känd sedan en fastighet som han ägde sattes under tvångsförvaltning, säger Lovisa Prodenius.

I målet mot hyresgästerna hade värden bland annat listat 17 punkter av vanvård och otillåtna till- och ombyggnader.

Enligt tingsrättens dom får hyresgästerna rätt på alla punkter utom en. De ska betala för planering av två nya almträd för att ersätta två gamla träd som hyresgästerna tvingats att ta bort. Övriga 16 skadeståndpunkter och hyresvärdens krav på avhysning ogillades helt enligt fredagens dom av Malmö tingsrätt.

Samtidigt ska hyresvärden betala för hyresgästernas rättegångskostnader på drygt 105 000 kronor.

För mer information kontakta:

Lovisa Prodenius, jurist: 0704-71 43 37
Pernilla Berthelot, kommunikatör: 0704-71 43 03