Investeringsstödet ger stora möjligheter - men kommunerna måste ta större ansvar

Regeringen har presenterat ett investeringsstöd för hyresrätter som ett första steg att få fart på byggandet. Nu uppmanar Hyresgästföreningen landets kommuner att ta nästa steg.

- Genom att skjuta till pengar för att bygga fler hyresrätter tar staten sitt ansvar för att skapa en nationell bostadspolitik. Nu är det dags för kommunerna att ta sitt. Utan tillgänglig mark till en rimlig kostnad är det svårt att bygga hyresrätter som människor har råd med, säger Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen.

Ansvaret för bostadsförsörjningen ligger på kommunerna, och de äger samtidigt mycket mark. Bostadsbristen är massiv och enligt senaste Ungdomsbarometern är ungdomars förhoppning om att få en egen bostad mycket låg.

Hyresgästföreningen uppmärksammar de kommande veckorna bostadsbristen i 33 kommuner, från Trelleborg i syd till Gällivare i norr, genom att ställa ut dörrar med frågan ”Kan man bo här?”.

Frågan är både retorisk och bokstavlig. Många kommuner verkar inte vilja växa och mark som man skulle kunna börja bygga på redan idag står oanvänd.

-Vi vill med kampanjen visa de möjligheter som redan finns. Landets kommuner har verktygslådan för att få fart på byggandet, men de måste både vilja och våga använda den.

-Dörren är en symbol för hemmet, något som hundratusentals unga saknar idag. Nu är det dags för våra kommunpolitiker att gå från ord till handling och sätta spaden i marken, säger Marie Linder.

Starten för kampanjen sker torsdagen 9 april då en dörr i måtten 4,2x2 meter ställs på Norrmalmstorg. 11.15 träffar du Marie Linder och andra representanter för Hyresgästföreningen på Norrmalmstorg.

Mer information

Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen, 070 546 26 94.

Jens Lundberg, pressekreterare, 070 336 33 98.