Hyreskrav över rikssnittet från Svenljunga Bostäder

Kommunala AB Svenljunga Bostäder vill höja hyrorna med 2,95 procent. Ett yrkande som ligger över genomsnittet i landet enligt Hyresgästföreningens förhandlare Ann-Christin Josefsson.

– Det rådande ekonomiska läget med låga räntor och låg inflation ger fastighetsbolagen en gynnsam situation även framöver. Det talar för måttliga hyreshöjning, säger hon i en kommentar.

Från Hyresgästföreningens sida är man medveten om att underhållet av lägenheterna är en tuff utmaning för Svenljunga Bostäder. Bolaget har ändå med åren succesivt förbättrat sin ekonomi även om marginalerna är små.

– Men det är de för hyresgästerna också. Höjs hyran minskar köpkraften och det är inte bra för samhället i stort. För många går större delen av inkomsten åt till hyran. Därför uppmanar vi till återhållsamhet från bostadsbolagens sida, säger Ann-Christin Josefsson.

Nuvarande hyra för en genomsnittlig tvårummare på 60 kvadratmeter hos Svenljunga Bostäder ligger på 4 480 kronor i månaden. Skulle företagets krav gå igenom i de kommande förhandlingarna innebär det en ökad månadshyra med 132 kronor eller drygt 1 500 kronor på ett år.

För ytterligare upplysningar kontakta:

Ann-Christin Josefsson

telefon 033-29 01 60

Hyresgästföreningens regionala pressjour

mobil 0722 – 11 65 41