Årets hyror klara hos Stena Fastigheter

Nu är också hyrorna hos Stena Fastigheter i Göteborg klara. Uppgörelsen som berör runt 8 700 hushåll i staden innebär att hyran höjs med mellan 0,7 – 1,6 procent.

Det innebär att en lägenhet som i dag har 5 000 kronor i hyra blir mellan 35 – 80 kronor dyrare per månad.

Att höjningen varierar mellan olika områden beror på kvalitet och nuvarande hyresnivå.

Den nya högre hyran gäller från 1 januari i år och det betyder att hyresgästerna får betala höjningen för första kvartalet i efterskott på april, maj, juni och juli månads hyresavier.

Uppgörelsen gäller även de drygt 1 200 lägenheter i Lövgärdet som Stena Fastigheter nyligen sålde till Skånebaserade bolaget Victoria Park. Detta eftersom de nya ägarna inte tar över förrän i april.

När förhandlingarna inleddes ville Stena Fastigheter höja hyran med upp till 5 procent från årsskiftet. Hyresgästföreningen uppmanade å sin sida bolaget att visa största möjliga återhållsamhet med tanke på det för fastighetsägarna gynnsamma samhällsekonomiska läget med rekordlåg ränta och inflation.

I och med uppgörelsen med Stena är årets hyresnivå hos de allra flesta fastighetsägare i Göteborg fastställd. Så här blev resultatet i de större Göteborgsbolagen:

Bostadsbolaget 0,8 procent

Familjebostäder 0,88 procent (genomsnitt)

Poseidon 0,8 procent (genomsnitt)

Botrygg i Göteborg AB 0.45 procent

SGS Studentbostäder 0,8 procent

Gårdstensbostäder 0.95 procent

Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen (GFR) 0-1,6 procent

Stadsån (ombud för privata fastighetsägare) 0,7-1,4 procent