Låg hyreshöjning i Skövdebostäder

Det blir en låg hyreshöjning nästa år för de boende i allmännyttiga Skövdebostäder. Det står klart efter att hyresförhandlingen mellan Hyresgästföreningen och bolaget avslutats. Hyrorna höjs med i genomsnitt 0,8 procent från den 1 januari 2015.  

– Det här är den lägsta hyreshöjningen i Skövdebostäder på två decennier. Det är vi nöjda med, säger Siv Fransson, förhandlare på Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Årets förhandlingsprocess var ovanlig. Det var Hyresgästföreningen, och inte bolaget, som kallade till förhandling genom att lägga ett yrkande på oförändrade hyror. Bolaget kom i sin tur med ett motbud på 2,06 procent för att kompensera för höjda taxor och avgifter samt ökade underhållskostnader.

Trots att Hyresgästföreningen inte fick igenom sitt krav på oförändrad hyra så är man alltså nöjd med resultatet av förhandlingen.

– Vi står fast vid att bolaget hade klarat sig bra även utan en hyreshöjning. Samtidigt innebär oftast en förhandling att man inte får exakt det man vill. Blickar vi tillbaka de senaste fem åren så har bolaget höjt hyran med i genomsnitt två procent per år. Sett med de glasögonen är 0,8 procent en bra överenskommelse för hyresgästerna, avslutar Siv Fransson.

För en hyresgäst som betalar 4 500 kronor per månad för sin tvårumslägenhet på 60 kvadratmeter innebär överenskommelsen en ökning av hyran med 36 kronor per månad, eller 432 kronor per år.

För ytterligare upplysningar kontakta:
Siv Fransson, förhandlare
telefon 0521-26 58 13
mobil 070-317 44 78

Regional pressjour
0722-11 65 41