Hyran klar för ytterligare 7 000 hushåll i Göteborg

Årets hyror är klara för ytterligare 7 000 hushåll som hyr av privata fastighetsägare i Göteborg. Från 1 april i år höjs hyran med mellan 0,7 och 1,4 procent.

För en lägenhet som idag har en hyra på 5 000 kronor innebär det 35-70 kronor mer i månaden. Att det blir olika höjningar i olika fastigheter och områden beror bland annat på vilken kvalitet som erbjuds i boendet.

Höjningen gäller från 1 april i år. Hyresgästerna betalar ingen hyreshöjning i efterskott för januari, februari och mars.

När förhandlingarna inleddes ville Stadsån, som är ombud för såväl större som mindre privatvärdar i Göteborg, få igenom hyreshöjningar på i genomsnitt 1,95 procent.

Hyresgästföreningen däremot uppmanade till största möjliga återhållsamhet i kraven. Anledningen är bland annat att ränta och inflation ligger på rekordlåga nivåer. Samtidigt har många hyresgäster en fortsatt ansträngd ekonomi.

Bland de bolag som anlitar Stadsån finns bland andra Bygg-Göta och Västerstaden.

Sedan tidigare finns också en färdig överenskommelse med de privata fastighetsägare som anlitar Fastighetsägarna GFR som ombud i hyresförhandlingarna. Den omfattar cirka 35 000 hushåll och innebär höjningar från 0-1,6 procent.

  • Den här uppgörelsen ligger på samma nivå som de tidigare överenskommelser vi slutit om årets hyror i Göteborg och det bedömer vi är ett tillfredställande resultat, säger Pedram Kouchakpour, förhandlingschef hos Hyresgästföreningen i västra Sverige.

Du som vill veta mer är välkommen att kontakta:

Carl-Johan Bergström, förhandlingsstrateg 031-704 50 23

Pedram Kouchakpour, förhandlingschef 031-704 50 67