Politiska beslut försvårar hyresförhandlingen i Avesta

Politiska beslut försvårar hyresförhandlingen i Avesta

Hyresförhandlingarna i Avesta mellan kommunala bostadsbolaget Gamla Byn och Hyresgästföreningen har pågått sedan den 4 november och parterna har haft två sittningar.

– Det är politiska beslut som påverkar förhandlingen mellan parterna just nu, vilket gör att vi står en bit ifrån varandra, säger John Oknelid, förhandlingsledare Hyresgästföreningen Region Mitt.

Bolaget har yrkat 2,9 procent i hyreshöjning men en stor del av den höjningen krävs för att betala den riskpremie som kommunen har ålagt bolaget. Bolaget får endast låna pengar via kommunen. Riskpremien är då en extra avgift som bolaget måste betala till kommunen som kompensation för den risk kommunen hävdar att den tar när bolaget lånar pengar. Kommunen har sänkt riskpremien från 0,7 till 0,5 procent men det är inte tillräckligt.

– Hyresgästerna betalar hyra för att bolaget ska klara av att sköta underhåll av hyresgästernas hem. Inte för att bolaget ska betala in pengar till kommunen, säger Bo Brihler, ordförande Hyresgästföreningen Avesta.

- Snitträntan för bolaget ligger på normala nivåer men när man också måste betala riskpremien blir kostnaderna för Gamla Byns lån väldigt höga. Det är inte rimligt att hyresgästerna ska betala detta, särskilt inte ett år när räntorna och inflationen är så låga, säger John Oknelid.

Hyresgästföreningens motbud är 0,0 procent i hyreshöjning.

– Uppskattningen bygger på att bolaget skulle klara sitt uppdrag utan hyreshöjning. Det enda som skulle kräva hyreshöjning är riskpremien och vi tycker inte att den är skälig. Det är en förtäckt och omotiverad värdeöverföring, avslutar Bo Brihler.

För mer information:

John Oknelid 070 – 279 40 47

Förhandlingsledare, Hyresgästföreningen Region Mitt

Bo Brihler 070 – 542 20 30

Ordförande Hyresgästföreningen Avesta