​Hyresgästföreningen bjuder in kommunstyrelsen till samtal om KBAB:s avkastningskrav.

Förra veckan reagerade Hyresgästföreningen Karlstad kraftigt mot KBAB:s yrkande på hyreshöjning trots att bostadsbolaget prognostiserar att göra en vinst på 87 miljoner kronor. Det höga yrkandet är en följd av kommunens avkastningskrav på KBAB. I ett första steg för att försöka få Karlstads kommun att ändra inställning till avkastningskraven bjuder nu Hyresgästföreningen Karlstad in kommunstyrelsen i Karlstad till samtal om frågan.

- För att få igång ett samtal med kommunens politiker bjuder vi in dem till möte om KBAB:s avkastningskrav. Vi vill skapa en dialog med kommunledningen och få dem att förstå vilka konsekvenser deras avkastningskrav på KBAB får för hyresgästerna och utvecklingen i Karlstad. Det är inte hållbart att vi får politiskt beslutade hyreshöjningar, säger Kurt Samuelsson, ordförande Hyresgästföreningen Karlstad.

I dagsläget har Karlstads kommun ett högt avkastningskrav på KBAB. Under hyresförhandlingarna kom det fram att kommunen har för avsikt att höja det avkastningskravet ytterligare för det allmännyttiga bolaget KBAB. En sådan höjning skulle innebära att KBAB tvingas göra en vinst på över 100 miljoner kronor det kommande året.

- Självklart vill vi att KBAB ska ha en bra ekonomi så att de klarar av att genomföra sina åtaganden, så som underhåll och nybyggnation. Men de här avkastningskraven är orimliga och gör att KBAB staplar pengar på hög och pengarna tas från hyresgästerna. Vi måste sätta oss ner med kommunledningen och prata om avkastningskravet. Nu sträcker vi ut handen till politiken, det är bara för dem att sträcka ut sin och möta oss, säger Kurt Samuelsson

Hyresgästföreningen har bjudit in Karlstads kommunstyrelse till ett möte och väntar nu på ett svar.