Särskild satsning på underhåll i Smedjebackens hyresuppgörelse

Särskild satsning på underhåll i Smedjebackens hyresuppgörelse

– Vi är mycket nöjda med hyresuppgörelsen i Smedjebacken. Bärkehus visar att det är ett bolag som tar ansvar för sina hyresgäster och bolaget gör stora satsningar på utveckling av boendet och underhåll, trots relativt låg hyreshöjning. Det är riktigt roligt och bra för hyresgästerna, säger John Oknelid, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen Region Mitt.

Överenskommelsen hamnar i snitt på 0,5 procent. Det innebär att en lägenhet på 60 kvm får en höjning som motsvarar 23 kronor i månaden. Bärkehus gör dessutom under 2015 är en extra satsning på underhåll. Bolaget avsätter i en engångssatsning 4,8 miljoner kronor mer på underhåll för 2015, vilket motsvarar en höjning med 48 procent från 2014.

– När vi har ett såpass gynnsamt marknadsläge med låga räntor och låg inflation både kan och vill bolaget göra en engångssatsning på förbättrat underhåll. Vi tycker att det visar att bolaget vill ta ansvar, vill utveckla bostadsmarknaden i Smedjebacken och förbättra situationen för hyresgästerna, förklarar John Oknelid.

Uppgörelsen är den andra uppgörelsen som blir färdig med de kommunala bostadsbolagen i Dalarna i årets hyresförhandling. Tidigare har Ludvikahem förhandlat hyrorna och landade på en hyreshöjning på snittet 0,5 procent. Hyresgästföreningen har yrkat på låga hyreskrav inför årets förhandlingar med tanke på den låga inflationen, det rekordlåga ränteläget och det relativt milda vädret som sparar omkostnader för bolagen.

För mer information:

John Oknelid 070 - 279 40 47

Förhandlingsledare Region Mitt