Fördubblad väntetid för hyreslägenhet i Göteborg

På fem år har den genomsnittliga kötiden för ett hyreskontrakt i Göteborg mer än fördubblats. År 2010 hade den som fick en lägenhet köat i genomsnitt 526 dagar. Förra året var antalet ködagar 1 190. Alltså mer än tre år.

Det visar färska siffror från Boplats Göteborg.

  • Helt oacceptabelt, säger Anna Lönn Lundbäck, regionchef för Hyresgästföreningen i västra Sverige.För de som söker bostad måste tre år upplevas som en tröstlös evighet.
  • Det här är ju en genomsnittssiffra och det innebär att kötiden i vissa områden är betydligt längre och något kortare i andra.

Allra längst tid tar det att få en bostad hos de fyra allmännyttiga bolagen, alltså Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder. Det beror på att de förmedlar efter kötid bland de sökande som uppfyller övriga kriterier som till exempel inkomst och antal boende.

Snabbast går det att få en lägenhet i Angered. Där var den genomsnittliga kötiden bland dem som fick kontrakt förra året 1 148 dagar. Längst kötid, ungefär 5 år, krävs i Majorna-Linné, Centrum och Örgryte-Härlanda.

De privata värdar som använder Boplats bestämmer däremot själva om kötiden ska vara avgörande eller inte. Det innebär att när också deras lägenheter räknas in sjunker kötiden något. Men för samtliga stadsdelar i Göteborg låg genomsnittlig kötid förra året på över 1 000 dagar.

Trots att det alldeles uppenbart finns ett stort behov av fler hyreslägenheter är det inte de som dominerar nyproduktionen i Göteborg. Det framgår av statistik från kommunens fastighetskontor som summerar bostadsbyggandet under 2014.

Av de lägenheter i flerbostadshus som blev inflyttningsklara förra året var majoriteten 54 procent bostadsrätt. Tittar man på de byggen av flerbostadshus som startade under förra året men som ännu inte är inflyttningsklara är så många som 75 procent bostadsrätter.

- Det här är en utveckling som stadens politiker behöver göra allt för att bryta, säger Anna Lönn Lundbäck. Vi vet att det finns ett jättebehov av fler hyreslägenheter med hyror som människor har råd att betala. Men ändå är det inte för de breda grupperna det byggs.

Totalt blev 2017 bostäder klara under förra året i Göteborg.