Konstutställning i Gottsunda om renovräkning

I stadsdelen Gränby i Uppsala pågår renovräkning – miljonprogrammet renoveras och de som inte har råd med den nya, högre hyran tvingas flytta. Konstutställningen RenovRadRasEra Hem gestaltar hur det känns för den enskilda människan.

Vad är ett hem? Vad betyder det att förlora inflytandet över det egna boendet? Vem bestämmer över mitt hem? Över ditt?

Välkommen på invigning av RenovRadRasEra Hem, konstgruppen Våra Hems första utställning i Uppsala.

Gottsunda Centrum

Torsdag 4 september 13.00: Pressvisning.

Lördag 6 september 12.00-16.00: Vernissage. 13.00: Invigning. Dans av Gränbygruppen Gärz. Visning av utställningen.Kulturprojektet Våra Hem har Uppsalastadsdelen Gränby i fokus. Våra Hem är just nu en byggarbetsplats. Fram till 2016 kommer cirka 1 500 lägenheter som byggdes under miljonprogramsåren i slutet av 60-talet att renoveras. Forskare pratar om en renovräkning. Husen renoveras, hyrorna höjs drastiskt och de som inte har råd att bo kvar tvingas flytta.

-  Vi som tagit initiativ till Våra Hem är yrkesverksamma konstnärer, kulturarbetare och forskare, flera sedan länge också hyresgäster i Gränby. Under ett års tid har vi träffats regelbundet för att brottas med känslor och tankar kring den pågående omstöpningen av vårt område, säger Åse Richard, projektledare.

Runtom i Sverige renoveras det så kallade miljonprogrammet och omkring en halv miljon lägenheter är i behov av någon form av upprustning. Våra Hem vill vara del av diskussionen om hur detta ska gå till. Ekonomi och teknik är inte nog, i husen bor människor!

RenovRadRasEra Hem är den första utställningen i Uppsala.


Vernissage i lokalen mitt emot Interfloras butik, i Gottsunda Centrum. Invigning vid Triller Mat och Bröd.


Mer information:

Åse Richard, projektledare, ase.richard@hyresgastforeningen.se, 076 798 08 08