Hyreshöjningen hos Pajalabostäder mer än halverades

Pajalabostäder hörde av sig till Hyresgästföreningen under hösten 2013 och ville höja hyrorna. Kravet från bolaget låg på nära 40 kronor per kvadratmeter och år vilket Hyresgästföreningen inte kunde acceptera. Kravet var ett av de högsta i Norrbotten.

Parterna kom inte överens trots flera försök att förhandla. Pajalabostäder vände sig då, för tredje året i rad, till Hyresmarknadskommittén och i dagarna kom kommitténs beslut.

Pajalabostäder får höja hyrorna med drygt 17 kronor per kvadratmeter och år. I motsats till bolagets krav på drygt 40 kronor per kvadratmeter och år.

Höjningen gäller från första juli. I motsats till från första januari som Pajalabostäder yrkat.

För en lägenhet på 75 kvadrat motsvarar höjningen på 108 kronor per kvadratmeter och år. Hade Pajalabostäder fått igenom sitt krav hade det inneburit en hyreshöjning på 243 kronor i månaden från första januari för samma lägenhet.

– Vi är glada över att beslutet blev betydligt lägre än Pajalabostäders krav. Det visar att Hyresmarknadskommitténs beslut låg närmare vårt slutbud än Pajalabostäders krav och tyder på att vår analys av företaget var rätt, säger Linda Sundström, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Hyresmarknadskommitténs beslutade även om hyrorna för nästkommande år. Pajalabostäder får höja hyrorna med cirka 16 kronor per kvadratmeter och år från första juli 2015. Avtalet gäller fram till den sista juni 2016. 

För mer information:
Linda Sundström, hyresförhandlare Hyresgästföreningen, 070-541 59 13