​Vem är hemlös i Göteborg?

Hur ser hemlösheten ut i Göteborg? Vart tar den ensamstående föräldern vägen när hen inte får någon lägenhet trots ett ordnat liv med jobb och sociala kontakter? Den 8 december bjuder Hyresgästföreningen in till ett seminarium om bostadslöshet och en ny sorts hemlöshet i Göteborg.

Vi pratar om bostadskris i Göteborg. Men de allra flesta har väl ett tak över huvudet. Eller? De inledande orden är rubrik på den paneldebatt som förhoppningsvis ska reda ut några av de frågor som Carl Odhnoff har. Carl är medlem i den bostadspolitiska gruppen Hemjakten, ett forum för unga vuxna inom Hyresgästföreningen.

- Vi har hört från flera håll att en ny hemlöshet håller på att växa fram. Människor som har en social trygghet med arbete och en bekantskapskrets i sitt liv, men som ändå behöver hjälp av socialen för att få en bostad. En ny sorts hemlöshet som verkar bero mer på bostadsbrist än sociala problem helt enkelt.

Varför valde ni att göra en paneldebatt i ämnet?

- Vi vill lyfta frågan om att det inte bara är missbrukare på torget som är hemlösa. Denna ensidiga bild av hemlösa tror vi hindrar en konstruktiv debatt. Vi hoppas på ett seminarium där vi kan lära och diskutera, rama in problemet.

I panelen på seminariet finns representanter från Social resursnämnd, socialkontor, Hyresgästföreningen och Stadsmissionen. Hemjakten hoppas att diskussionerna ska kunna bredda debatten om bostadslöshet och ge nya vinklar på begreppet hemlöshet.

- Panelen kan med sina expertkunskaper diskutera kring hur hemlöshet ser ut idag och hur vi ska hitta lösningar inför framtiden. När den gängse bilden av hemlöshet inte visar sig stämma med verkligheten, så behöver vi vidga begreppet. I grund och botten är det en bostadsmarknad som inte fungerar.

Paneldebatten är öppen för alla. Mer information om arrangemanget hittar du här.