Bli en kö-aktivist

Hela 32 månader – så lång är genomsnittskötiden för en etta. Allra längst är köerna i Stockholms, Uppsalas, Hallands och Norrbottens län. Det är alldeles för lång tid. Tänk att behöva vänta i åratal med att flytta hemifrån eller flytta isär när man vill separera!

Det enda sättet att korta köerna är att sätta igång bostadsbyggandet. Alla partier har sagt att de vill lösa bostadsbristen. Nu behöver vi peppa dem att gå från ord till handling. Till exempel genom att ordna en fejkad bostadskö utanför kommunhuset. Alla har rätt till ett bra hem!

  1. Samla ihop ett gäng och bestäm datum och plats. Det blir ju ingen kö om man är själv. Ett sätt att samla ännu fler är att bjuda in till ett facebook-event.
  2. Bestäm vad ni vill säga ifall någon frågar er varför ni står där. Håll det enkelt: ”Vi tycker att alla som behöver en bostad ska kunna få en. Bostadsköerna är alldeles för långa. Det är dags att kommunens politiker går från ord till handling”.
  3. Tipsa lokaltidningen, lokal-tv och lokalradion.
  4. Ta på bra skor och varma kläder och ställ er i kö. Om ni vill ropa något eller dela ut flygblad går det bra, men ni kommer märkas bara genom att stå där.
  5. Fota, lägg upp i sociala medier och dela! Använd #ettbrahem och tagga @hyresgasterna på Twitter och @hyresgastforeningen på Instagram eller dela till Hyresgästföreningen på Facebook.

Mer information? Här finns en faktaspäckad rapport om läget i landets bostadsköer.

Vill du också göra skillnad?

Som förtroendevald kan du verkligen göra skillnad och förbättra både för dig själv och för andra hyresgäster.