Att vara husombud

Här kan du läsa vad uppdraget som husombud för hyresgäst­föreningen innebär.

Vad innebär det att vara husombud?

Som husombud engagerar du dig i ditt kvarter och blir dina grannars språkrör, en länk mellan dem och hyresvärden. Du kanske bjuder in till möten eller sprider information till de boende i området, samt har kontakt med styrelsen och då representerar de boende i ditt valda område så att deras röster hörs. På så sätt kan du bidra till ett större medlemsinflytande över exempelvis hyror, hyresvillkor och ditt bostadsområde.

Vad förväntas av ett husombud?

Du förväntas som husombud att aktivt jobba med uppsökande verksamhet, efter din förmåga. Genom att prata med dina grannar kan du komma fram till vad ni vill göra, jobba med eller förändra i området. Det kan till exempel handlar om att öka inflytandet, tryggheten eller gemenskapen i ert boende. Som husombud bestämmer du själv det geografiska området där du vill engagera dig. 

Fördelar med att vara husombud

Ett husombud har ett uppdrag som ofta är utvecklande, men som inte riktigt har de formella kraven som t.ex. ordföranden har. Du kommer som husombud lära känna många människor och på så sätt bidra till förändring i ett bostadsområde. Dessutom bidrar du till att Hyresgäst­föreningen växer och utvecklas, så att t.ex. fler människor blir inkluderade i organisationens arbete.