Lena Berglund visar husnummer
Foto: Helena Frisk

Nya adresser ger trygghet

På Pjäsgatan i Landskrona kämpade husombudet Lena Berglund en längre tid för att få tydligare husnummer. Hennes ihärdiga arbete gav till sist resultat och hyresgästerna kan nu känna sig trygga med att ambulans och andra besökare hittar till rätt adress.

Det blev slutligen klart att höghuset på Pjäsgatan har kvar husnumret 6, medan den lägre byggnaden bredvid med två trappuppgångar istället har blivit Pjäsgatan 16A och 16B. De nya numren är på plats och skyltarna har dessutom utrustats med belysning som lyser upp bra i höstmörkret.

– Det har blivit mycket, mycket bra. Jag är jättenöjd med hur det blev, säger Lena Berglund som har varit husombud i nästan tre år.

Olika byggnader hade samma nummer

Det grundläggande problemet att två olika byggnader hade samma gatuadress har ställt till svårigheter en längre tid för de boende. Tre olika trappuppgångar hette alla Pjäsgatan 6, vilket skapade förvirring för ambulans, färdtjänst, post och blomsterbud som alla ibland hamnade vid fel trappuppgång.

Det är flera instanser som har behövts involverats för att det ska bli en bra lösning. Efter påtryckningar från Lena har Landskronahem fört diskussion med kommunen och efter att man har kommit fram till att skapa Pjäsgatan 16A och 16B behöver detta slå igenom i alla officiella register. 

– Det blev lite knasigt för en person som skulle flytta in precis när ändringen slog igenom, så där fick de skicka tillbaka sina papper till adressändringen för att få det nya numret 16 rätt.

Tar tid innan allt blir helt rätt

Lena berättar att taxi fortfarande har lite problem att hitta med hjälp av GPS, där nummer 16 ännu inte är med. Det tar kanske en tid innan allt fungerar fullt ut menar Lena. Men på webbkartor som exempelvis Google Maps är de nya husnumren markerade.

Några hyresgäster som bor i 16A är på väg till parkeringen och vi hinner fråga dem vad de tycker om förändringen.

– Vi har redan vant oss med vår nya adress och det är bra att ambulans och brandkår hittar rätt direkt nu.