Information om cookies

Vi använder cookies för att ge dig en bättre webbupplevelse och för att mäta hur webbplatsen används. Vad hanterar vi för data

När grannarna blir bästa vänner

Förut kände de inte varandra – de var anonyma grannar som på sin höjd hälsade i trappen. Nu är de nära vänner som håller ihop i vått och torrt.

På Betlehemsgatan i Arlöv bor grannarna som har funnit varandra. De bor vid en räcka låga hyreshus med lummiga gårdar lite utanför centrum i Arlöv. Här träffas man ofta spontant för att fika eller grilla på gården tillsammans. Men så har det inte alltid varit. Det har förekommit grannfejder och många människor lever isolerat och anonymt, något som den lokala hyresgästföreningen försöker motverka.

– Vi vill bryta tendensen med grannar som kikar i nyckelhålet och inte pratar med varandra, säger Tommie, som är ordförande i den lokala hyresgästföreningen Hackspetten.

Hyresgäster samlade på uteplats i området
Foto: Hyresgästföreningen

Olika aktiviteter på schemat

Som ett sätt att nå ut testar de olika typer av aktiviteter. På schemat står allt från meditationskurser till origami och en cirkel för de som vill sluta röka.

– I och med att vi är begränsade ekonomiskt så får vi hela tiden vara kreativa och hitta bra aktiviteter som inte kostar pengar, berättar Tommie.

Och konceptet har funkat bra. Antalet aktiva medlemmar växer, även utanför det närmaste kvarteret. "Kom som du är" är föreningens motto och flera av de aktiva vittnar om att de mår bättre sedan de börjat engagera sig. 

– Vi är goda vänner som pratar om allt, berättar Miguel, som är en av de aktiva i den lokala hyresgästföreningen. Så fort jag känner mig uttråkad eller lite ledsen går jag ner till grannen så tio minuter senare så skrattar man. 

– Personligen har jag aldrig mått så bra som jag gör nu, för helt plötsligt har jag fått så många nya vänner som jag tycker om att umgås med, tillägger Tommie. Det var målet om ett bättre boende som drog in oss i engagemanget och sedan utvecklades det hela till gemenskap och vänskap.