Så överlever dina växter semestern

Ska du resa bort i sommar? Kanske oroar du dig för hur dina krukväxter ska klara sig i lägenheten. Den goda nyheten är att det finns enkla sätt att få blommorna att överleva semestern.

Växter lyfter trivselfaktorn i din lägenhen - vissna plantor gör det inte. Men det finns faktiskt enkla sätt att hålla växterna vid liv i upp till två veckor. Du kan med andra ord åka bort på semester med gott samvete.

Fråga grannarna

En av många anledningar till att vara bundis med grannarna i huset är att det ökar chanserna att få hjälp med blomvattning när du är bortrest. Skulle du trots allt inte hitta någon som ställer upp finns det en rad knep att ta till för att hålla växterna vid liv.

Förberedelserna som räddar dina krukväxter

 • Börja med att reda ut hur känsliga dina växter är. Har de tjockare blad klarar de sig bättre utan regelbundna vattningar. Har de däremot många, tunna blad behöver de vattnas oftare. Anpassa din vattningsplan efter växtens förutsättningar.
 • Vattna rejält innan du lämnar lägenheten. Ställ ner växterna i en hink med vatten tills alla luftbubblor är borta – på så sätt vet du att de är vattenmättade. 
 • En god idé kan vara att plantera om innan du åker. Ny, fräsch jord innehåller både mer fukt och näring.
 • Använder du lerkrukor? Flytta gärna över växterna till krukor i plast – lera suger upp vattnet medan plasten håller jorden fuktig.
 • Har du en samling färska kryddor som du är rädd om? Spara på deras energi genom att klippa ner dem innan du åker. Färre blad låter rotsystemet vila.
 • Ställ dina krukväxter på en bricka. Lägg en bevattningsmatta eller tjock disktrasa underst och häll sedan på ett par centimeter vatten. 
 • Självbevattning är växtens bästa vän. Det finns självbevattningspipar att köpa, men vill du göra en budgetvariant kan du använda dig av en avskuren petflaska. Skär av botten, stoppa sedan ner korköppningen i jorden. Efter det fyller du flaskan med vatten. Jorden kommer sedan att suga åt sig så mycket vatten den behöver – du behöver med andra ord inte oroa dig för översvämning. 
 • Flytta växterna från direkt solljus. De kan gärna stå där det är ljust, men undvik gassande solsken. 
 • Har du en särskilt krävande växt, som till exempel en Hortensia? Ställ den först i en plastkruka med hål i, och placera den sedan i en hink med vatten. 
 • Om dina växter kräver rikligt med vatten och mindre sol kan du istället ställa krukorna i badkaret (om du har ett) och fylla det med några centimeter vatten. 

När du kommer hem kan du vattna som vanligt. Undvik dock att chocka växterna med alltför mycket näring, trappa hellre upp växtnäringen efterhand.

Vill du få hyreshusets snyggaste växtsamling?

Lär dig allt i vår odlingsskola:

 1. Börja odla - så lyckas du i lägenhet
 2. Odla hemma - så lyckas du med odlingen på fönsterbrädan
 3. Odla på balkongen - vi tipsar om 9 favoriter