Mikael ger unga bättre förutsättningar för att flytta hemifrån

Det är mycket att tänka på när man börjar bli vuxen: jobb, vidare studier och eget boende. I projektet "Hemkunskap" besökte Hyresgästföreningen region Norrlands jurister gymnasieskolor för att svara på ungdomarnas frågor om boende. Mikael Renqvist berättar om sin upplevelse av besöket på NTI-gymnasiet.

Jag var orolig: Kommer jag vara en till av de där kostymklädda gubbarna som får dem att gäspa?

Jag tänkte: Hur ska jag förmå dem att ha roligt, och i en hel timme?

Jag spekulerade: Är detta överhuvudtaget intressant?

I veckan har jag besökt NTI-gymnasiets tredjeringare och här får ni en inblick i min erfarenhet av detta besök.

Jag fick förhandsinformationen att "Bara så du vet, eleverna är ganska skoltrötta just nu och dessutom är de mentalt utmattade från nationella prov." Med mina coola, slitna och trasiga jeans, en vit skjorta och kavaj så tog jag datorn under armen och traskade dit. I datorn, en powerpointpresentation med sex sidor.

– Ju färre ord desto bättre blir presentationen, sa min lärare från kursen jag läste i retorik. 

– Det är inte vad som det står i presentationen som är intressant, det är vad du säger och hur du framför som är skillnaden mellan fiasko och succé.

Jag mötte eleverna i klassrummet. En kille gäspade, en annan tittade nyfiket på sin mobil, en tredje hade en diskussion med tjejen bredvid. Jag uppfattade att diskussionen handlade om studentbalen och vilken frisör som gör bästa håruppsättningen... Shiiiit, tänte jag. Detta kommer bli en lång timme.

Rektor inledde med att hon bjudit in mig, juristen Mikael, som kommer från Hyresgästföreningen och som ska prata om ert framtida boende. Men först ville rektorn berätta för klassen att hon, nu när studietiden snart är slut, kommer kräva tillbaka elevdatorerna som eleverna fått låna. Rektorns meddelande togs sannerligen inte emot med förtjusning.

– Men va fan, ska du ta tillbaka denna skitdator, den har ju inget värde fattar du väl, sa killen som tidigare var uppslukad av sin mobiltelefon. Rektorn insisterade att om datorerna inte är återlämnade senast 5 juni kommer skolan fakturera 5000 kr.

Detta var min ingång, min möjlighet, min chans att knyta an till en fråga som entusiasmerade. Detta är en situation jag är van vid, att två eller flera har olika uppfattning om något hanterar jag ju dagligen. Jag hoppade in i datordiskussionen. Eller rättare sagt, vad vi jurister sorterar under området fordring och exekutionsrätt. Jag hade eleverna på kroken, eleverna var på gång, uppeldade vakna.

I de efterföljande 45 minuterna avhandlades bostadskö, bruksvärdeshyra, riksdagsval och marknadshyra, en mormors mögelangripna tak, en kompis som blivit vräkt på grund av fest och mycket mer. Eleverna var frågvisa. Undrade hur de ska kunna få en bostad, vilken hyresvärd som man borde undvika, om det verkligen är skäligt att behöva dela sin första lägenhet med andra för att ha råd. Frågorna tog aldrig slut. Hör och häpna, eleverna ville inte att jag skulle avsluta föreläsningen. Jag drog över tio minuter på elevernas rast och alla satt frivilligt kvar.

Jag är övertygad om att mitt besök gav ett mervärde för eleverna. Eleverna är nu mer rustade och har en lite bättre förutsättning och vägen till sitt eget boende blir förhoppningsvis mindre slingrande för dem.

Sist men inte minst, så känner jag en enorm stolthet över Hyresgästföreningen och vårt arbete, det vi faktiskt gör för alla människor där ute.

Mikael Renqvist, jurist på Hyresgästföreningen Region Norrland

Du kan läsa mer om Hemkunskap här.