Odla på balkongen – vi tipsar om 9 favoriter

Låt balkongen bli hemmets härligaste plats genom att fylla den med vackra, ätbara och väldoftande växter! Vi tipsar om 9 favoriter som passar allt från minibalkongen till den stora terrassen.Vad som passar på just din balkong beror på vilket läge och hur mycket plats du har. För en lummig känsla kan du placera växter på olika nivåer, från golv till tak – och varför inte på väggarna? Visst kan du odla i krukor direkt på balkonggolvet, men det finns fler möjligheter än så.

Odla i balkonglåda

En klassisk balkonglåda har de flesta plats med, och de rymmer mer än man tror. Även på den lilla balkongen kan du njuta av både blomsterprakt och ätbara favoriter. Tänk på att fästa balkonglådorna ordentligt och att låta dem hänga på insidan av balkongen, så att de inte riskerar att ramla ner och skada någon.

  • Penséer

Penséer finns i många olika varianter i alla möjliga färger, den ena ljuvligare än den andra. Dessutom går de ofta att köpa i vanliga mataffärer för en billig peng. Svårt att välja färg? Ta en av varje! Plantorna är små och passar utmärkt att plantera flera i samma låda.

  • Smultron

Smultron måste väl vara något av det somrigaste som finns. Plocka och ät direkt, lyxa till frukostskålen eller låt dem pryda en festlig tårta – smultron funkar fint att odla i en vanlig balkonglåda!

  • Rädisor

En annan ätbar favorit är rädisan, som också den trivs bra i balkonglådan. Sätt fröna i jorden direkt så hinner du både skörda och så en omgång till i sommar! Ät rädisorna som de är, som pålägg på en smörgås eller i en somrig sallad.


Hängblomster i ampel

Många växter kan hänga från taket likaväl som de kan stå på marken. Det är också ett bra sätt att ta vara på utrymmet om du har en balkong ovanför din, som det går att fästa en hänganordning i. Extra trevligt blir det om du väljer rikligt blommande växter som väller ut ur krukan och ramar in din balkong i blomster.

  • Fuchsia

Fuchsia är en tacksam balkongblomma som verkligen tar för sig, med klara färger i alla tänkbara nyanser av rosa, lila och rött. Varje blomma är som ett konstverk i sig! Fuchsian trivs bäst i lite skuggigare lägen, så det är ett bra val för dig som inte har en balkong i söderläge.

  • Krasse

Det finns många sorters krasse, varav flera passar fint att odla i ampel. Krassen blir vackert slingrande med blommor i orange och rött, som dessutom går att äta. Blommorna, som är aningen peppriga i smaken, förgyller vilken lunchtallrik som helst!

  • Pelargon

Pelargon är en klassiker i såväl balkongsammanhang som inomhus, med all rätt! Det är en lättskött växt som sprider trivsel på balkongen om sommaren och som utan problem övervintrar år efter år om du bara kommer ihåg att ta in den när det börjar bli kyligt ute.

Låt växterna klättra på en spaljé

Med rätt klätterväxt får du en lummigt ombonad balkong med både färg och väldoft. En spaljé kan se ut på olika sätt. Du kan antingen köpa en färdigmonterad i trädgårdsbutiken eller enkelt göra en själv genom att korsa blompinnar, eller något liknande du har hemma – hur stadiga de behöver vara beror på vilken typ av klätterväxt du tänkt dig. Till en början kan det räcka bra med en enkel blompinne, som du kan bygga på vartefter växten blir större och behöver mer stöd.

  • Kaprifol

Det finns mängder av olika kaprifoler. Till balkongen passar det bra med en mindre variant, som inte kräver lika mycket jord som de större. Och se till att välja en som doftar – doften av kaprifol är svårslagen en ljummen sommarkväll!

  • Luktärt

Luktärter sprider även de en underbar doft, som namnet antyder. Dessutom är blommorna vackra och finns i många olika färger. Plocka de väldoftande blommorna vartefter de dyker upp så kommer det att fyllas på med nya!

  • Vinranka

Går det verkligen att odla vin på våra nordliga breddgrader? Visst går det! Vinrankan vill stå på en solig och skyddad plats för att frukterna mogna, men även utan vindruvor är det både vackert och charmigt med grönskan från en klättrande vinranka.

Glöm inte att vattna!

Visst krävs det en liten insats för att balkongväxterna ska trivas så bra som möjligt, och även de mest lättskötta växterna behöver vattnas ordentligt under varma dagar. När du väl har valt vilka växter som ska få flytta in på din balkong är det dags att ta reda på hur du ska sköta om dem på bästa sätt. På nätet hittar du gott om skötselråd som hjälper dig att avgöra vilka växter som passar på din balkong. Och kom ihåg att be grannen om hjälp med vattning om du åker på semester (och gör detsamma i gentjänst, förstås). Lycka till!