Odla hemma – så lyckas du med odlingen du på fönsterbrädan

Har du ingen balkong men vill odla ändå? I den andra delen av vår odlingsserie får vi veta vilka växter som passar bra att odla inomhus. Dags att köpa blomjord och göra plats på fönsterbrädan!

Har du fönster där det är riktigt soligt och ljust? Då sitter du på en riktig guldgruva! Det finns gott om exempel på växter som trivs utmärkt på en fönsterbräda och särskilt i ljusa lägen. Tänk bara på att välja rätt växter!

Det här är perfekt att odla inomhus

Tomater.

Kruksorter av tomater trivs utmärkt inomhus. Börja med att så fröna i samma kruka. Om du vill kan du använda frön från de tomater du äter. När fröna grott vill de ha mycket ljus, så gör plats i ditt soligaste fönster. När det kommit bladpar är det dags att plantera om plantorna till en egen kruka. När rötterna växt till sig planterar du om tomaterna igen – denna gång till en stor kruka. Tomater älskar vatten och näring, så glöm inte bort att vattna!

Kryddväxter.

Det finns många kryddor som passar perfekt på fönsterbrädan. Timjan, basilika, mynta, gräslök och oregano är exempel på sådana växter. Enkelt är det också, köp bara plantor på trädgårdshandeln och plantera om i en något större kruka.

Chilipeppar.

Det enklaste sättet att odla chilipeppar är faktiskt i kruka – perfekt för inomhusodling. Det hemliga knepet är att inte gå direkt på en stor kruka, utan istället plantera om plantan i takt med att den växer. Och såklart – sol och vatten! Ställ plantan i ett söderfönster och under varma sommardagar kan de till och med behöva vattnas två gånger per dag då de är väldigt törstiga.

Sallad.

Du kan odla massor av olika sorters sallad i kruka. Köp en frömix så får du njuta av olika typer av sallad till middagen. Du hittar frömixer på trädgårdshandeln. Vill du ha en specifik sort passar exempelvis rucola och plocksallad bra att ha i kruka. Vattna med jämna mellanrum så kan du skörda din sallad under hela sommaren – nya blad växer fram av sig själva. Börjar det bli glest i krukan är det bara att hälla på fler frön.

Smörgåskrasse.

Detta goda smörgåspålägg är busenkelt att odla själv – du behöver inte ens jord! Lägg ut bomull eller hushållspapper på en tallrik, sprid ut fröna jämnt och vattna. Håll fröna konstant fuktiga så har du krasse på mackan på nolltid!