Så gör du för att förebygga inbrott i lägenheten

Sommaren är inte bara högsäsong för sol och bad – utan tyvärr även för inbrott. Hur kan man göra det svårare för tjuven? Och vad gör man om man drabbas? Tänk på det här innan du åker iväg på semester och lämnar lägenheten tom.

Ska du åka bort i sommar? Hyresgästföreningen tipsar om hur du minskar risken att drabbas av inbrott.

Förebygg inbrott – tänk på detta

Var försiktig med information du delar i sociala medier

Tillhör du dem som lägger upp en poolselfie eller checkar in på Arlanda? Tänk gärna ett varv extra innan du delar med dig av den typen av information. Om den hamnar i fel händer kan den signalera att lägenheten är tom.

Be grannen hålla koll

Håll ett öga på grannens lägenhet när hen är bortrest och be hen göra detsamma för dig. Det räcker med att då och då vattna blommorna och plocka undan posten för att signalera att någon är hemma i lägenheten.

Stöka till det lite innan du åker

Har du en lägenhet med insyn? Lämna gärna ett par koppar på köksbordet och några plagg liggandes – risken för inbrott minskar om det ser ut som att du är hemma.

Ha timer på lamporna

Om det lyser från lägenheten med jämna mellanrum minskar risken för inbrott. Ställ in timern på tider du vanligtvis är hemma.

Gör det svårare för fasadklättrare

Ibland försöker inbrottstjuvar ta sig in genom att klättra på fasaden. Ett tips är därför att sätta lås på både fönster och balkongdörr. Var extra försiktig om det står byggställningar vid huset. Hör efter med hyresvärden om de kan stå för låskostnaden.

Använd kassaskåp

Har du särskilt dyrbara saker du är rädd att bli av med? Lås in dem i kassaskåp eller förvara dem i bankfack när du åker bort.

Så här gör du om du haft inbrott

Polisanmäl inbrottet

Om du haft inbrott ska du polisanmäla det så snart som möjligt för att undvika att eventuella spår försvinner. Ring Polisen på 114 14 och anmäl inbrottet till ditt försäkringsbolag. Om det är en akut situation, som ett pågående inbrott, ska du alltid ringa 112. Är ni flera som drabbats? Kom ihåg att varje person i så fall ska göra en separat polisanmälan. Om dörren är uppbruten, ring en låssmed eller dörrleverantör. Fråga också dina grannar om de sett eller hört något kopplat till inbrottet.

Ange detta när du polisanmäler:

  • Är dörren uppbruten?
  • Hur många rum verkar inbrottstjuven ha rört sig i? 
  • Vad har inbrottstjuven orsakat för skador?
  • Har någon granne lagt märke till något utöver det vanliga?

Kom ihåg att du alltid kan ringa tillbaka och göra en komplettering om du i efterhand kommer på fler detaljer som polisen kan ha nytta av i utredningen.

Undvik att städa upp direkt

När du haft inbrotten är sannolikheten stor att lägenheten lämnats i rörigt skick. Att komma hem till en upp- och nervänd lägenhet kan vara oerhört obehagligt. Kanske vill du omedelbart röja undan alla spår av inkräktaren – men det är bra om du väntar med det. Vid en teknisk undersökning är det viktigt att polisen kan samla upp eventuella spår från gärningsmannen, exempelvis DNA.

Prata trygghet med oss

Hör av dig till oss på Hyresgästföreningen för tips och råd kring säkerhet och trygghet. Du kan tillsammans med dina grannar bland annat minska risken för inbrott genom att starta Grannsamverkan.