Börja odla – så lyckas du i lägenhet

Balkong, uteplats eller fönsterbräda – oavsett vilka förutsättningar din lägenhet har finns det goda skäl att börja odla hemma. Vill du ha vackra blomlådor på balkongen eller skörda hemodlad sallad i köket? I vår odlingsserie på tre delar guidar vi dig till gröna fingrar.

Dagarna blir allt ljusare och längre och de första vårblommorna är äntligen här. Vill du ha en spirande grönska i hemmet är det här en bra tid att börja sätta frön eller förbereda inför vårens och sommarens planteringar. Men hur fungerar det egentligen med frön och plantor? Vi reder ut.

Vad kan jag odla hemma?

Den första frågan du bör ställa dig är: vad vill jag odla? När du vet vad du vill odla kan du börja planera utrymme och teknik efter det.

Det mesta funkar bra att odla på balkongen eller fönsterbrädan, särskilt om du har ljust och soligt läge. Tänk på att läsa på förpackningen när du köper fröer eller plantor så att du vet hur mycket utrymme växten behöver och ungefär hur lång tid plantan tar att driva upp.

Odla din egen mat

Att odla sin egen mat hemma ger lyx i vardagen och både smakar gott och är bra för plånboken. Varför inte odla din egen chili eller skapa en liten örtträdgård i köket?

Tänk på att växter med frukt ofta tar tid att driva upp och behöver mycket plats. Du kan till exempel få flera omgångar sallad och örter på tiden det tar att driva upp en chiliplanta från frö till skörd. Det kan därför vara en bra idé att kombinera olika typer av plantor och både välja en som tar tid med de som du använder i vardagen och som växer fort. Ett tips är att odla sådant du äter mycket av, kostar mycket i butik och som inte tar så lång tid på sig att bli klart.

Ska jag välja planta eller frö?

Att köpa färdiga plantor eller så från frö har sina olika fördelar. Visst finns det något magiskt med att så frön och följa hur de växer upp till plantor. Men är man otålig eller vill ha resultat direkt kan färdiga plantor vara lösningen.

Plantor är ett bra alternativ för dig som:

  • Vill komma igång snabbt. Med färdiga plantor slipper du transportsträckan från sådd till planta och du kan till exempel skörda ätbara växter direkt.
  • Du drömmer om ett eget fruktträd hemma. Med en färdig planta har trädet redan tagit form och du behöver bara vänta på att frukten ska bli mogen.
  • Du vill inreda balkongen eller uteplatsen. Du kan snabbt skapa vackra blomlådor med växter från färdiga plantor. Det blir dessutom enklare att kombinera olika slags plantor när du har dem framför dig och kan matcha olika färger på blommor och variera storlek och form.

Plantor behöver inte vara särskilt dyra att köpa, men de kommer att kosta betydligt mer än vad det kostar att köpa frön. Därför kan det vara en bra idé att börja med några plantor och sedan utöka växtsamlingen med frön.

Fördelar med att så från frö

Förutom att det är väldigt roligt att följa sin egna sådd finns det många andra fördelar med att välja frön:

  • Det är billigt. När du sår dina frön får du många små bebisväxter som du kan ge bort till dina vänner som vill pröva att odla mat i fönstret. Om du har flera vänner som redan odlar i sin lägenhet så kan ni köpa olika frön och byta växter så att ni får många olika sorter utan att behöva lägga extra pengar.
  • Utbudet är större. Du har mycket mer att välja från om du väljer att börja från frö. Utbudet av plantor på den lokala plantskolan kan vara relativt litet. Om du däremot köper frö kan du välja från tusentals sorter från hela världen. Att köpa frön på internet ger dig till exempel ett enormt utbud av olika okända kryddväxter.
  • Du kan använda fröer du har hemma. Det bästa med frön är att du ofta redan har dem hemma i skafferiet. Här hittar du säkert solrosfrön, torkade bönor eller kikärter, och kanske vallmo- eller chiafrön. Du kan även torka kärnor från frukt och grönsaker, till exempel avokado, citron och äpple och plantera i krukor.