Marie förklarar: Hyresgäster tvingas betala för statens gruvaffärer

LKAB och staten gör rätt för sig när det gäller de som äger sin bostad medan hyresgästerna tvingas acceptera mindre pengar i plånboken. Många med små och normala inkomster i Kiruna och Gällivare är mycket oroliga.

För att gruvdriften ska kunna fortsätta måste en stor del av bebyggelsen rivas. Hyresgästerna riskerar att få betydligt högre hyror.

LKAB och staten gör rätt för sig när det gäller de som äger sitt boende medan hyresgästerna tvingas acceptera mindre pengar i plånboken. 

Vi har försökt förhandla så att hyresgästerna ska bli skadeslösa, men har inte lagstiftningen på vår sida. LKAB har valt att inte teckna någon avsiktsförklaring med Hyresgästföreningen.

LKAB vill tydligen inte göra rätt för sig, följden blir att en del hyresgäster får betala gruvdriften ur den egna plånboken. Ett ansvar det statliga bolaget borde ta!

FAKTA:

Samhällsomvandlingen i Malmfälten innebär att 10 000 människor måste flytta, varav 4 000 i Gällivare och 6 000 i Kiruna. Situationen är mest akut i Malmberget, där 1 100 hyresgäster berörs. Redan 2018 ska hela centrala Malmberget vara tömt.

Vill du också göra skillnad?

När du engagerar dig i Hyresgästföreningen kan du verkligen göra skillnad och förbättra både för dig själv och för andra hyresgäster.