Samvaro utan tvång, och unga ambassadörer i Västerås

ENGAGEMANG. Pettersberg i Västerås har cirka 1 300 hyresgäster. Varje år arrangeras Pettersbergsdagen, ett uppskattat evenemang som lockar många besökare.

Det är bland annat fastighetsbolag, fritidsgården och hyresgästföreningen som står bakom. Kommunen brukar vara sammankallande, men när de i år drog sig ur stegade LH-ordförande Tomas Hofling in som en räddande ängel.

– Det här är ett otroligt viktigt evenemang och det släpper vi inte, säger han och tillägger att dagen även bidrar till att hålla liv i det lokala engagemanget.
– Det är ett tillfälle när alla kan träffas och umgås, och alla är lika välkomna oavsett om de är medlemmar i hyresgästföreningen eller inte, säger han.

Ett annat effektivt sätt att skapa engagemang i området är genom så kallade Pettersbergsambassadörer, unga förebilder som värvas i samarbete med den lokala fritidsgården.

– De skriver på kontrakt att de lovar att sköta sig och de deltar bland annat i våra trygghetsvandringar. Ungdomarna, som är i 15–16-årsåldern, jobbar i sin tur med de yngre barnen i området. Det är väldigt lyckat, säger Tomas Hofling.

Reportaget har tidigare publicerats i Hyresgästen nummer 5 2018.

Nali Said, en av områdets ambassadörer, välkomnade till prickkastning under Pettersbergsdagen. Foto: Bedros Özgün.

Vill du också göra skillnad?

Som förtroendevald kan du verkligen göra skillnad och förbättra både för dig själv och för andra hyresgäster.