Så gick det sen

Varje nummer av Hyresgästen fyller vi med berättelser. De handlar om hur vi förtroendevalda kämpar för ett bättre boende för våra grannar. Ibland tänker vi säkert: men hur gick det sen? Lyckades vi? Och varför? Eller blev det en flopp – och hur tacklade vi den?

Vi på redaktionen tog fram en bunt utgåvor av Hyresgästen och valde fem olika exempel. Resultatet? Spännande, blandat och ingen gav upp. Bengt Svensson, regionordförande i Västra Sverige, ger inte heller upp:

- Men ska vi lyckas utveckla Hyresgästföreningen måste vi tillbaka till rötterna och bli en dörrknackarorganisation igen! säger Bengt.

Bengt Svensson har varit regionordförande i Västra Sverige i åtta år. Han tror stenhårt på de förtroendevalda och Hyresgästföreningens framtid. Antalet aktiva är 2018 ungefär 10 000. Bengt tror att antalet om tio år är 25 procent fler, det vill säga 12 500.

– Det är fullt möjligt att nå. På vägen dit måste vi göra lite olika saker, säger Bengt, och inte minst börja knacka dörr igen. Ja, som de aktiva gjorde när Hyresgästföreningen var ung.

Själv håller han medvetet en låg profil som regionordförande och får ibland kritik för det från föreningar och lokala föreningar:

– Du är ju inte ute på barrikaderna och slåss!

– Nej, det gör jag inte, för det ska ni göra. Men min telefon står på dygnet runt, kalla på mig så kommer jag och hjälper till.

Marie Linder, Hyresgästföreningens förbundsordförande, har över 30 års erfarenhet av en lokal hyresgästförening i Stockholm där hon bor.

– Och visst går det upp och ner i arbetet, säger Marie. Vissa perioder flyter allt på fint, andra fungerar ingenting, man orkar inte fortsätta. Därför ska vi ömt vårda eldsjälarna som många gånger orkar när andra ger upp.

Det finns också en avgörande förutsättning för vår framgång – vi måste ge tydliga signaler att det lokala engagemanget är viktigt.

– Och där tycker jag att vi brister i dag, säger Marie Linder.

Reportaget har tidigare publicerats i Hyresgästen nummer 2 2018.

Bengt Svensson, regionordförande i västra Sverige, tror på dörrknackning. Foto: Johan Klintberger.

Vill du också göra skillnad?

Som förtroendevald kan du verkligen göra skillnad och förbättra både för dig själv och för andra hyresgäster.