Målarcirkeln i Tuna är en oas i tillvaron

Varje tisdagförmiddag under vår- och höstterminen träffas målarcirkeln i en hyresgästlokal i Tuna, som ligger i Tumba, för att måla, umgås och förkovra sig i akrylmålningens ädla konst.

Hälften av deltagarna bor i bostadsområdet Tuna, medan övriga bor en bit ifrån. Den gemensamma nämnaren är att de alla är hyresgäster hos kommunala Botkyrkabyggen, som äger den cirka 50 kvadrat stora lokalen som ligger i källarplanet på ett trevåningshus från 60-talet. Under åren har lokalen bland annat använts av finskspråkiga skolklasser, men sedan starten för cirka tio år sedan är det målarcirkeln som disponerar lokalen, avgiftsfritt från Botkyrkabyggen. I princip är alla nuvarande deltagare pensionärer, vilket gör att det går bra att hålla målarcirkeln under
dagtid.

Stig Walles, som själv bor i grannfastigheten, är den enda som varit med sedan starten. Antalet deltagare har varierat mellan fem och åtta deltagare under åren. Stig är den som har huvudansvaret för lokalen och håller i inköp av material. Han är dessutom en erfaren konstnär och lär gärna ut tekniker, ger tips och råd till den som vill ha lite återkoppling. Själv målar Stig mest naturmotiv, gärna med lite  norrländsk känsla, eftersom han har sina rötter i Norrland.

Birgitta Ågren bor också i Tuna och är den som sköter det mera administrativa med att fylla i deltagarlistan och hon håller också i ekonomin. Kravet för att få ekonomiskt stöd från ABF är att det ska vara minst tre deltagare varje gång, och det brukar det vara. Birgitta har själv varit med i målarcirkeln i cirka sex år.

– Jag ser det som en oas i livet där jag kan koppla av och skapa i lugn och ro. Sedan finns det även en social sida där vi på fikarasten pratar både måleri och annat, berättar Birgitta.

Vid början och slutet av terminerna är det ofta något extra. Vid terminsstarten i slutet av augusti brukar det vara surströmmingsskiva. Något som faller nästan alla i smaken, kanske beroende på att det är fler än Stig som har norrländskt påbrå. Till jul vankas det julskinka med tillbehör och innan sommaren hålls det vernissage med inbjudna till lokalen där deltagarna visar upp det som producerats sedan förra året. 

Emma Stalbe, som även hon bor i Tuna, berättar att gruppen går på en del utställningar, inte minst för att hämta inspiration. Senast var det Edsbergs konsthall. Årligen återkommande är besöken på Liljevalchs vårsalong.

– När jag flyttade till Tuna fick jag höra att det fanns en målarcirkel i området och jag hade länge varit nyfiken på att pröva. Men det var en lång väg innan jag vågade mig på att försöka. Jag har aldrig sett mig själv som konstnär, även om min mor var konstnärinna. När jag var ung så trycktes mitt intresse ned istället för att uppmuntras. Så det är först på äldre dar som jag börjat måla, berättar Emma.

Det är ingen större omsättning på deltagare, men för ett par år sedan blev ett par platser lediga. Kerstin Björkegren nappade direkt när hon fick höra om den lediga platsen på en studiekonferens med Hyresgästföreningen och ABF i Tumba.

– Numera längtar jag till tisdagarna och vår målarcirkel. Det är både trevligt och rofyllt för själen. Sen är det också väldigt praktiskt eftersom staffliet står uppställt och väntar på mig, säger Kerstin.

Ingela Fjellving har också kommit med på senare år. Hon känner Stigs fru som tipsade om målarcirkeln. Ingela målar mycket i ljusa akrylfärger, men blandar gärna ut färgerna med vatten så att det mer liknar akvarell. Göran Karlsson har varit med cirka åtta år i målarcirkeln. Göran målar abstrakt, med kuber, raka linjer och skarpa konstraster mellan färgerna.

– När jag var yngre var jag inte intresserad av konst. Men av en tillfällighet hamnade jag på Moderna museet på 70-talet. Där fick jag syn på en målning av Piet Mondrian från Nederländerna och det sa bara klick, berättar Göran.

Piet Mondrian är känd för sin utveckling av den abstrakta konsten med målningar som består av geometriska former och grundfärger.

– Dagen efter det att jag sett Mondrian gick jag och köpte pannå, färgtuber och linolja och började måla, och på den vägen har jag fortsatt konstaterar Göran.

Reportaget har tidigare publicerats i Hyresgästen nummer 4 2018.

Stig Walles målar gärna motiv från hemtrakterna i Norrland. Foto: Peter Forsman

Vill du också göra skillnad?

Som förtroendevald kan du verkligen göra skillnad och förbättra både för dig själv och för andra hyresgäster.