Lägret Dream Camp lockar ungdomar år efter år

Rädda Barnens organisation liknar vår och vi kan lära av varandra. Ahmed Noor berättar hur flera av ungdomarna på Rädda Barnens Dream camp kom tillbaka år efter år och att några av dem också blev ledare. Det var så Ahmed började.

För femte året i rad kom ungdomar till Rädda Barnens drömläger, Dream camp.

– En del av deltagarna återvänder ibland året därpå som ledare. Det är en framgångsfaktor, säger projektledaren Ahmed Noor, som själv började som deltagare i 16-årsåldern.

Han betecknar årets läger som mycket lyckat. Trots att ungdomarna kom från hela landet och hade olika bakgrund blev det snabbt en fin
sammanhållning.

– Dream camp har betytt så mycket för mig, nya vänner och fina minnen, säger Elyana, en av deltagarna.

– Det var väldigt roliga aktiviteter och däremellan intressanta och lärorika föreläsningar, säger Motasim, en annan deltagare.

Sommarlägret ägde rum sista veckan i juli på Finnhamn i Stockholms
skärgård. 27 ungdomar i åldern 15–17 år hade själva planerat sitt läger
och var också med och genomförde aktiviteterna. Årets ämne var organisering. Deltagarna hade noggrant rekryterats från Rädda Barnens lokalavdelningar. Syftet var att aktivera dem så att de startar verksamhet inom organisationen när de är tillbaka från lägret.

- Sju killar från Rinkeby startade en arbetsgrupp vid hemkomsten och planerade att genomföra en fotbollsturnering. Två tjejer från Göteborg blev inspirerade att jobba ännu mer intensivt än tidigare med flyktingfrågor, berättar Ahmed.

På lägret på Finnhamn blandades föreläsningar och seminarier med bland annat paddling, bad, höghöjdsövningar, femkamp och fotboll. Just blandningen av roliga aktiviteter och lärande är en annan avgörande faktor för lägrets framtid.

Låt fler vara med redan vid planeringen

En annan pusselbit är att engagera ungdomarna redan i planeringsstadiet.

– Det är ett jobbigare arbetssätt än att jag som projektledare bestämmer allt vid mitt skrivbord. Men engagemanget blir starkare och
resultatet bättre, fortsätter Ahmed.

För många av deltagarna är lägret också en möjlighet att resa bort på sommaren – de hade annars inte haft råd. Läger plus resor är gratis och multinationella livsmedelsföretaget Unilever betalar.

Redan nu planeras ett nytt läger för 2017.

Reportaget är publicerat i Hyresgästen nr 5 2016. 

Elyana, Elene och Motasim stortrivdes på Dream Camp, Rädda Barnens sommarläger. Foto: Nayef Ghoul

Vill du också göra skillnad?

Som förtroendevald kan du verkligen göra skillnad och förbättra både för dig själv och för andra hyresgäster.