Kvinnor tog tråden i sina egna händer

SÅ GJORDE VI. Helt plötsligt stod lokalerna tomma. Kristianstads största bostadsområde Gamlegården saknade en lokal hyresgästförening. All verksamhet hade upphört, hyresgästernas inflytande var bortblåst. Tre kvinnor i området, som då knappt visste vad Hyresgästföreningen var, kastade sig in i det okända och nu blomstrar verksamheten igen.

Kvinnorna hade inte haft mycket kontakt med Hyresgästföreningen. De visste inte att det fanns gemensamma lokaler i bostadsområdet, visste inte heller att de kunde få stöd att sätta igång verksamhet och de hade inte kunnat drömma om att det gick att få pengar till aktiviteter. Kvinnorna som heter Dega Mahamaed Yousef, Asma Al Asmi och Iman Alsanji vet bättre i dag. Och de är inte rädda för att ta egna initiativ. Skolan ville inte ge deras barn mer än en timme hemspråksundervisning i veckan. Deras reaktion blev att då fixar vi det själva. Iman Alsanji berättar att de ordnade undervisning i hemspråk för sina barn i egen regi.

– Vi vill att våra barn ska lära sig bra svenska. Och då behöver de åtminstone tre timmars undervisning i veckan på sitt eget hemspråk, säger Iman Alsanji.

Men låt oss börja från början. Gamlegården har över 1 800 lägenheter och byggdes 1965–1971. Trots många boende gick det inte att bedriva verksamhet där. Så när den lokala hyresgästföreningen kastade in handduken såg det dystert ut. Men då slog det Lotta Jidewå, ordförande för föreningen i Kristianstad, Bromölla och Hörby, att många kvinnor var hemma på dagtid. Hon tog hjälp av verksamhetsutvecklaren Sonja Håkansson och efter en tid bildade de tre kvinnorna en arbetsgrupp vilken är navet som allt kretsar kring.

Arbetsgruppen har skapat ett nätverk där förutom Kristianstadsbyggen och kommunen ingår en rad organisationer och föreningar, som till exempel Hyresgästföreningen, ABF och föreningen "House of Beatrice" som drivs av Elisabeth Björck. På Gamlegården samarbetar Elisabeth Björck med Hyresgästföreningen och ABF.

– Vi förbereder människor för arbete och studerar även samhällskunskap och arbetsmiljö, förklarar Elisabeth Björck.

Varje vecka är det ett antal olika aktiviteter i lokalerna. Nyligen startade en syskola och redan kommer fem sex kvinnor för att sy och sticka tillsammans. En  dag i veckan är det språkkafé som brukar locka många som vill förbättra sin svenska. Till invigningen av kaféet kom inte mindre än 150 personer.

På Gamlegården genomförs också kurser som ”Så lever vi i Sverige” som beskriver det svenska samhället och hur det är organiserat.

– Och så lär vi oss att det är viktigt att fira kanelbullens dag, skrattar kvinnorna.

En dag hade de bjudit in pensionärer till en träff. De äldre berättade att de aldrig träffat kvinnor klädda i slöja som de nu mötte i lokalen.

– Sover ni med slöjorna på natten..? frågade någon.

Efter några timmars samvaro med de äldre, berättar Iman Alsanji, lärde vi känna varandra, drack kaffe och åt kakor på svenskt vis.

– En del av oss har till och med blivit goda vänner, säger hon.

Otrygghet var ett ämne på mötet och kvinnorna genomför nattvandringar på Gamlegården. Ofta startar de vid 19-tiden när matbestyren är avklarade.

– Men ibland är vi ute vid midnatt, säger Iman Alsanji.

Är ni inte rädda?

– Nej, det är ju knappt någon ute vid den tiden!

Några av de andra nattvandrarna erkänner dock att de ibland är rädda.

Till aktiviteterna på dagtid på Gamlegården – som lockar 20–50 personer – kommer utomstående och berättar om olika saker. Vid ett tillfälle tog Kristianstadsbyggen upp problem med sortering av grovsopor, berättar hon. Det resulterade bland annat i att hyresgästerna på lördagar har möjlighet att slänga större saker som till exempel möbler i området.

– Jag tycker vi har en bra dialog med bostadsföretaget, säger Iman Alsanji.

Verksamheten har nu pågått sedan slutet av 2017. Till sommaren invigs en ny lokal i markplan och i anslutning till den en ny lekplats.

– Det kommer säkert innebära ett ytterligare lyft för verksamheten, tror Lotta Jidewå. 

Även Iman Alsanji ser positivt på framtiden – ja, så länge vi lyssnar på varandra och alla får vara med och bestämma.

– Demokrati i praktiken, helt enkelt, säger Iman Alsanji.

Fem tips för en bättre verksamhet

1 Undersök vilka som bor i området, vilka kan vara intresserade att bli aktiva? Vilka andra organisationer finns och hur kan vi jobba ihop?

2 Låt alla vara med och bestämma och få friheten att skapa verksamhet.

3 Lyssna på varandra – på riktigt.

4 Öppna lokalerna för andra än Hyresgästföreningen

5 Prata om regler och vad som gäller i Sverige.

Reportaget har tidigare publicerats i Hyresgästen nummer 2 2019. q q

Jamila Wazan (närmast kameran) och hennes dotter Ghadir Shaikh Salem och de andra kvinnorna träffas regelbundet för att sy. Foto: Johan Klintberger.

Vill du också göra skillnad?

Som förtroendevald kan du verkligen göra skillnad och förbättra både för dig själv och för andra hyresgäster.