Känn igen en hängiven ledare

I kvarteret Herrgården på Rosengård bor 1 200 barn på en liten yta. Många har aldrig kontakt med naturen och det ville Rädda Barnen i Malmö ändra på. Därför startade föreningen en grupp som kallas Växtkraft.

– Efter ett tag lär man sig att känna igen volontärer som brinner för uppgiften, säger Patricia Seraji, Felicia Nielsen och Rozha Baban, några av de engagerade ledarna.

På en kolonilott alldeles i närheten av bostadsområdet får 15 barn i åldrarna 5–11 år lära sig att så, odla och skörda växter. Vid sidan av det får barnen leka och pyssla under fem ledares överinseende. Syftet med projektet är att ge barnen en meningsfull fritid genom att lära sig mer om naturen.

Men odlingslotten är ändå bara ett medel för oss att knyta an till barnen, förklarar volontärerna. När de kommer på onsdagseftermiddagen står barnen och väntar och det blir stort kramkalas. Det blir många samtal om vad som hänt sedan förra veckan.

– En viktig del av uppdraget som volontär är att vara en bra förebild.

Denna tisdag är Kenneth Gustavsson på studiebesök. Han är ordförande för Hyresgästföreningen i region södra Skåne. Han blir imponerad och erfarenheter byts.

– Skulle vi kunna samarbeta kring ett sommarkollo? undrar han och volontärerna från Rädda Barnen nickar intresserat.

Verksamheten på Rosengård bygger helt på hängivna volontärer och ibland är det svårt att rekrytera nya. Men Patricia berättar att de efter ett tag övar upp förmågan att lokalisera engagerade ledare. Det gäller också att ha roligt ihop och vara nyfiken på att lära av varandra.

En annan nyckelfaktor är att organisationen vid skifte av volontärer är bra på att lämna över på ett effektivt sätt.

– Ja, för annars ska man börja om från början hela tiden och det blir för jobbigt. Då är det alltid risk att verksamheten försvinner, säger Patricia.

Växtkraft har funnits sedan 2011 på Rosengård – och det är väl ett bra betyg.

Reportaget är tidigare publicerat i Hyresgästen nr 5 2016. 

Patricia Seraji är volontär på Rosengård. Hon är välkänd i området. En dag fick några barn syn på henne vid Rosengårdsskolan: ”Men titta, där är mamma potatis!” Foto: Johan Klintberger