I Söderhamn hade de kul när bockarna målades

Visst har målningen av bockarna ökat sammanhållningen, nu känner de flesta varandra. ”Dessutom hade vi hyresgäster så himla roligt när vi jobbade tillsammans!”, säger Lena Sandström.

Lena Sandström är kassör i den lokala hyresgästföreningen Skytten. Det är också namnet på bostadsområdet i Söderhamn där Lena och 250 andra hyresgäster bor. I det fina området med bara tvåplanshus trivdes de flesta men det hade också blivit en del problem. Sammanhållningen behövde bli bättre.

Här har konstprojekten spelat en viktig roll, menar Katarina Strandberg, en annan aktiv hyresgäst.

– Ja, för nu pratar vi mer med varandra än tidigare, och fler umgås. 

Startskottet var, fortsätter Katarina, när de boende ville göra något åt det fula soprummet. Då kläcktes idén att alla som ville skulle göra en målning på masonit med måtten 30 x 30 centimeter. Målningarna skulle sedan sammanfogas till en enda. Men skulle någon nappa på idén …

– Inte mindre än sextio kom! jublar Lena och Katarina som förstås bidrog. Alla åldrar var representerade. Resultatet blev så bra att inte ska vår fina målning hänga vid ett soprum … Den placerades i stället i områdets samlingslokal.

Men snart ska soprummet byggas om och då planerar den lokala hyresgästföreningen att bjuda in till ytterligare ett tavelprojekt.

Föreningen har ytterligare en aktivitet kopplad till konst och hoppas kunna presentera resultatet längre fram.

En annan aktivitet, Hälsingebockarna, har också haft betydelse. Ett samverkansprojekt i Söderhamn med bland andra Hyresgästföreningen och bostadsföretag gick ut på att tre Hälsingebockar skulle målas av de boende och sedan pryda bostadsområden.

Stommen i plåt var färdig på förhand och hyresgästerna fick sedan i uppgift att efter bästa förmåga måla djuren.

– Vilket liv och så många glada skratt, intygar Lena och Katarina.

Två av de tre bockarna står nu i bostadsområdet Skytten. Och ingen har gjort någon åverkan på dem.

– Nej, vi har ju målat dem själva!

Reportaget är publicerat i Hyresgästen nr 6 2016. 

Katarina Strandberg, Amanda (även omslagsbilden) och Kristina Blixt vid den Hälsingebock som de själva varit med och målat. Fot: Per-Erik Jäderberg.

Vill du också göra skillnad?

Som förtroendevald kan du verkligen göra skillnad och förbättra både för dig själv och för andra hyresgäster.