I Örebro lär sig grannarna att sortera sopor rätt

HÅLLBARHET. Kostnaderna för sophanteringen har minskat kraftigt i bostadsområdet Varberga i Örebro. Den lokala miljögruppen har lärt grannarna att sortera rätt.

- Vi är uthålliga, vi syns dagligen i bostadsområdet, förklarar Ralf Bohlin, grundaren av miljögruppen.

Det är kostnaderna för felsorterade grovsopor som minskat från 900 000 kr (2014) till 300 000 (2016). Möbler, pulkor, barnvagnar, mattor och liknande får inte slängas bland restavfallet eller ställas lite varstans i området. Men det gör, eller gjorde, många ändå. Då tvingas fastighetsägaren köra i väg grovsoporna till en återvinningsstation och det kostar förstås pengar.

Miljögruppen har alltså jobbat systematiskt med sophantering i många år och medlemmarna, iförda jackor, syns i området varje dag. De sätter upp affischer, ordnar studiecirklar, pratar med folk.

– Ja, vi informerar, informerar och informerar! fortsätter miljökämpen Ralf Bohlin som förklarar sitt mångåriga miljöpatos som ”sunt förnuft”.

– Vill vi ha jordklotet kvar  måste alla dra sitt strå till stacken och ett minimikrav är att sortera sina egna sopor på ett vettigt sätt!

Andreas Hammarbäck är distriktschef på Örebrobostäder, Öbo. Han pekar ut samverkan mellan företaget och miljögruppen som en framgångsfaktor. Han berömmer miljögruppen som han tycker gör ett kanonjobb.

– Den är förutsättningen för att vi ska lyckas med en bra sophantering,
säger han. 

Förutom att agera som ”soppoliser” (ett uttryck som Ralf inte är så förtjust i) sysslar miljögruppen på Varberga med en hel del andra miljöfrågor. De har hjälpt till att samla in kläder som sedan körts till behövande i Lettland. Gruppen har också arrangerat en återbruksmarknad dit hyresgäster kunde samla ihop överblivna prylar i sina hem för att sälja dem vidare till grannarna. Prylarna fyllde en hel sporthall och ytterligare ett rum.

På området finns också odlingslotter och barn som förskönat cykelrummen med egenhändigt målade tavlor.

Reportaget har tidigare publicerats i Hyresgästen nummer 4 2017.

Miljökämpen Ralf Bohlin gör en av sina dagliga rundor i området i Örebro och kollar att soporna är rätt sorterade. Foto: Pavel Koubek.

Vill du också göra skillnad?

Som förtroendevald kan du verkligen göra skillnad och förbättra både för dig själv och för andra hyresgäster.