Hyresgästlokalen navet i området

TRYGGHET. Lokala hyresgästföreningen Rymdskeppet är en av de föreningar som ingår i nätverket Andersbergsgruppen i Gävle som startade 2005. Gruppen som består av föreningar, intresseorganisationer och andra aktörer har till uppgift att fånga upp idéer och behov som finns i området.

Sedan starten har det startats upp en mängd olika verksamheter och grupperna är knutna till LH Rymdskeppet.

– Hundgruppen här i området är en av dessa och den har cirka 200 medlemmar, säger Christer Edpil, på LH Rymdskeppet.

Medlemmarna får information och kan anmäla via gruppens egen Facebooksida när vi ordnar promenader eller andra aktiviteter.

När LH Rymdskeppets styrelse drog i gång verksamheten var en viktig del i arbetet att göra fritidslokalerna i området mer tillgängliga för hyresgästerna.

– Bland det första vi gjorde var att utse en lokalansvarig, säger Veronica Holm på LH Rymdskeppet. Fritidslokalerna är våra mötesplatser och viktiga för att vi ska kunna ha aktiviteter i området.

En annan del i arbetet har varit att skapa en träffpunkt för de äldre i kvarteret.

– Många äldre här är ensamma så vi valde att starta ett sommarkafé, säger Veronica Holm. Vi öppnade i juni och bjöd in dem som bor i området till lokalen. Vi höll öppet måndag till fredag och bjöd på kaffe och bullar alla vardagar i veckan.

Kaféet lockade en hel del av de äldre hyresgästerna och nu finns ett intresse bland deltagarna att fortsätta med verksamheten ett par dagar per vecka.

– Det är kul när vi får fler att engagera sig eftersom det gör att människor träffas och lär känna andra i området. Det är många som hört av sig med idéer och vi är öppna för alla förslag, säger Christer Edpil. Men vi är noga med att de själva måste vilja engagera sig.

 

Reportaget har tidigare publicerats i Hyresgästen nummer 5 2017.

 

Hundintresset i Andersberg lyckades återuppliva en avsomnad lokal hyresgästförening. Foto: Oscar Urbina Lanza.

Vill du också göra skillnad?

Som förtroendevald kan du verkligen göra skillnad och förbättra både för dig själv och för andra hyresgäster.