Eskilstuna har en lysande idé som alla vinner på

HÅLLBARHET. Gamla prylar lagas och säljs en gång till. Det skonar miljön, ger jobb och gynnar såväl konsumenter som företagare. Det är affärsidén för återbruksgallerian i Eskilstuna i ett nötskal.

– Ja, alla vinner på det här, säger Tommy Holm, ordförande för Hyresgästföreningen i Eskilstuna. 

Tommy och hans kollegor inom Hyresgästföreningen i staden känner väl till Retuna återbruksgalleria. Men för att närmare sätta sig in i verksamheten gjorde de nyligen ett besök där och blev imponerade.

– En lysande idé att återbruka grejer i stället för bara slänga dem, tycker Tommy Holm, Petra Skantz och Yvonne Espelund, ledamöter i såväl föreningsstyrelsen som i den aktiva miljögruppen som lyder direkt under föreningsstyrelsen.

Retuna återbruksgalleria ägs av kommunen och startade 2015. Här finns ett tiotal företag som reparerar och säljer kläder, möbler, elektronik, husgeråd och mycket annat. I gallerian finns också en restaurang och en ettårig folkhögskoleutbildning på temat återbruk.

50–60 personer har fått jobb i Retuna i olika hög grad, personer som tidigare var arbetslösa. 2016 sålde Retuna varor för 8,1 miljoner. Företagen hyr sina lokaler och tillåts gå med vinst.

– Inget problem för mig att de gör en vinst, ingen blir nog miljonär på detta … fortsätter Tommy Holm som också pekar på nyttan för dem som handlar där: varorna är betydligt billigare här än i vanliga butiker.

Anna Bergström är chef för återbruksgallerian och sticker gärna ut hakan:

– Vår verksamhet är superkommersiell! skrattar hon men blir strax allvarlig igen och försäkrar att Retuna vill tjäna såväl miljön som pengar.

- Alla verksamheter, fortsätter Anna, ska bedrivas på ett miljösmart och miljömedvetet sätt. Men vi visar här att allt miljöarbete inte behöver bedrivas ideellt. 

Tommy Holm håller med och uppmanar gärna Hyresgästföreningens medlemmar i Eskilstuna att lämna in överblivna prylar till Retuna.

Reportaget har tidigare publicerats i Hyresgästen nummer 4 2017.

Nusret Sejdic visar för Petra Skantz, Tommy Holm och Anna Bergström hur han renoverat ett avlastningsbord. Efter en rad olika moment åker slipmaskinen fram för att få fram den ursprungliga ”shabby chic”-stilen … Foto: Yvonne Espelund.

Vill du också göra skillnad?

Som förtroendevald kan du verkligen göra skillnad och förbättra både för dig själv och för andra hyresgäster.