Hyresgästföreningen protesterar mot vinstuttag ur Svalövsbostäder

Den politiska majoriteten i Svalöv vill plocka ut fyra miljoner kronor från det kommunala bostadsbolaget Svalövsbostäder. Hyresgästföreningen är kritisk och vill att pengarna ska stanna i bolaget. När det skulle röstas om förslaget i kommunfullmäktige i måndags genomförde därför Hyresgästföreningen en manifestation utanför kommunhuset.

M, SD och KD vill plocka ut fyra miljoner kronor från Svalövsbostäder vilket är nästan hela bolagets vinst för förra året. Foto: Colourbox

Förslaget om vinstuttag motiveras med att kommunen behöver få in pengar för att bland annat täcka kostnader för lekplatser, mottagande av flyktingar och andra sociala insatser i kommunen. Hyresgästföreningen tycker det är viktiga insatser men menar att det inte bara är hyresgäster som ska betala kommunens sociala kostnader.

En av de som deltog under manifestationen i samband med kommunfullmäktige den 28 oktober var Per Nilsson som är vice ordförande i Hyresgästföreningens Eslöv-Kävlinge-Svalöv.

– Jag tycker det är galet med vinstuttaget. Hyrorna ska gå till underhåll och nybyggnation. Vi som är hyresgäster ska inte straffas och bli beskattade två gånger, säger han till Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra. 

Hyresgästföreningen har också dragit igång en namninsamling mot förslaget.

– Jag har fått många samtal från oroliga hyresgäster. De befarar ett sämre underhåll och i värsta fall höjda hyror, säger den Eva Wigren som är ordförande i Hyresgästföreningens Eslöv-Kävlinge-Svalöv, i en intervju med Helsingborgs Dagblad. 

Förslaget stötte på motstånd i kommunfullmäktige och oppositionen fick igenom en minoritetsåterremiss. Ärendet ska därmed fortsätta behandlas innan det ska upp för omröstning igen nästa fullmäktigemöte. 

Vill du också göra skillnad?

När du engagerar dig i Hyresgästföreningen kan du verkligen göra skillnad och förbättra både för dig själv och för andra hyresgäster.