Hyresgästföreningens medlemsrekryterare mot nya mål

  • Helsingborg
  • Hässleholm
  • Kristianstad

Sedan i början av november har region norra Skånes medlemsrekryterare befunnit sig i Kristianstad, Hässleholm och Tyringe för att värva nya medlemmar. Kommunikatören Mikael fick nyligen följa med när en av organisationens mest erfarna rekryterare värvade nya medlemmar utanför Helsingborg. Så här berättar han:


Jag möter upp Mats Panther vid låghusen i Ödåkra någon mil utanför Helsingborg. I ena handen bär han en surfplatta och hans axelväska är fylld med blanketter och välkomstmappar. Skorna är fotriktiga. Med sin lediga arm pekar han mot en ledig parkeringsruta där jag kan ställa bilen. 

– Välkommen! Det är väl lika bra att köra igång med detsamma, säger han samtidigt som jag kliver ur bilen.

På väg mot första längan av lägenheter kikar Mats i sin surfplatta för att se vilka i huset som redan är medlemmar och vilka som potentiellt kan bli nya.

Han trycker vant med tummen på ringklockan till den första lägenheten.

Ingen öppnar. En ringning till.

Förfarande inget svar och Mats lägger en blankett i brevlådan innan vi går vidare till nästa dörr. Han förklarar att den boende med hjälp av blanketten på egen hand kan fylla i sina uppgifter och skicka in med posten, för att bli medlem.

Vi fortsätter med fler dörrar.

– Vid den här tiden är det många som fortfarande inte kommit hem från jobbet, berättar han efter ytterligare några dörrknackningar utan svar.  

Och den första halvtimmen fortsätter att gå trögt. Av de få som öppnar har många svårt med det svenska språket och trots Mats imponerande språkkunskaper har han problem med att göra sig förstådd.

– Jag har varit mycket i forna jugoslaven , berättar han för mig efter att ha samtalat lite kort med en kvinna från Albanien.

Dörrknackandet fortsätter och det går inte att ta miste på alla års erfarenhet när Mats på ett charmigt men ända allvarsamt sätt förklarar sitt ärende för hyresgästerna.

– Vi har fått indikatorer på att din hyresvärd vill höja hyran ganska kraftigt. Och då är det viktigt att vi är många medlemmar, så vi kan sätta press på fastighetsägaren.

Mats berättar även om medlemsförmånerna och den juridiska rådgivningen.

Efter ytterligare ett antal dörrknackningar öppnar en kvinna med en kattunge i famnen. Mats lägger återigen fram sina bästa argument för ett medlemskap i Hyresgästföreningen och denna gång får han napp.

– Det här är jag gärna med och stödjer, säger kvinnan med lätt brytning på danska.

Medan Mats tar den nya medlemmens personuppgifter passar jag på att fråga om det går bra att fotografera.

– Inga problem! får jag till svar.

När den digitala signaturen är påskriven och hon fått sin välkomstmapp är det dags att bege sig mot nya potentiella medlemmar.

En timme senare har det blivit dags för mig att lämna Mats. Då har han rekryterat ytterligare en medlem. Bara under dessa 90 minuter har jag fått vara med om många skratt och har dessutom fått lyssna på ett och annat livsöde. Vi har mötts av många glada miner i dörröppningarna. Men också skeptiska. När jag beger mig mot bilen för att åka hemåt klockan halv sex, har Mats fortfarande tre och en halv timme kvar på arbetsdagen.

Foto: Mikael Malmborg