Daniel fick rätt att ta över lägenheten av sin mamma

För ett tag sedan kontaktade Daniel sin hyresvärd med en förfrågan om att få ta över sin mammas hyresrätt i Helsingborg. Eftersom han under flera år bott tillsammans med sin mamma i lägenheten var han övertygad om att han skulle få ett positivt besked. Men hyresvärden sa nej. I våras kontaktade han Hyresgästföreningen för att få hjälp i ärendet.

Hyresvärden angav inga skäl till varför de inte ville godkänna överlåtelsen. Men juristen Axel Lillö på Hyresgästföreningen som tog hand om ärendet såg direkt att Daniel uppfyllde kraven för att få överta hyresrätten.

– Enligt hyreslagen får en lägenhet överlåtas till en närstående om de inblandade har haft ett gemensamt hushåll och använt bostaden tillsammans under en varaktig tid, normalt sett under minst tre år. Hyresvärden ska också se till betalningsförmågan och andra personliga kvalifikationer hos den som vill ta över hyreslägenheten, säger Axel Lillö, jurist på Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Axel Lillö som är expert på hyreslagen hjälpte Daniel med en skrivelse till hyresvärden som förklarade varför Daniel enligt lag har rätt att ta över hyresrätten. Och det dröjde inte länge innan Hyresvärden ändrade sig och godkände överlåtelsen.