Tvist slutade i svartmålat fönster

Striden har pågått under flera år. Ett flertal uppsägningsförsök. En igenspikad dörr och ett svartmålat fönster. — Det är tragiskt och mycket ovanligt att en hyresvärd agerar så här, säger Ena Hodzic jurist på Hyresgästföreningen.

Under flera år har Gull Britt Karlsson från Stockaryd tvistat mot sin hyresvärd. Ärenden om uppsägning har ett flertal gånger gått vidare till tingsrätten där Hyresgästföreningens jurister och ärendehandläggare gång på gång påvisat att anledningarna till uppsägning inte håller. 

— Hyresvärden försökte denna gång säga upp Gull Britt på grund av att parterna inte var överens om hyreshöjningen. Det är inte skäl nog att bli av med sin hyresrätt, säger juristen. 

Tvisten mellan Gull Britt och fastighetsägaren påbörjades redan 2015 och sedan dess har ärenden om uppsägning där Hyresgästföreningen varit inblandad fortsatt öka. Varför det blivit som det blivit är en lång historia enligt hyresgästen. 

— Det började med en tvist om en obetald hyra och efter det har han försökt hitta skäl för att bli av med mig, säger hon. 

När hyresvärden fick avslag en tredje gång gjorde han som han yttrat i rätten, tog lagen i egna händer. 

— Hon var panikslagen när hon ringde. Hyresvärden hade svartmålat ett fönster och spikat igen en av hennes ingångar till lägenheten. Det är tragiskt och mycket ovanligt att en hyresvärd reagerar  här, säger Ena Hodzic, jurist på Hyresgästföreningen.  

Stämningen som i år har varit obehaglig har för tillfället lagt sig och Gull Britt Karlsson är tacksam för Hyresgästföreningens hjälp. 

— Jag är väldigt envis och jag trivs mot förmodan väldigt bra här. Lägenheten är ljus och fin, den hjälpte mig ut ur sorgen efter min man.