Det ringde halv tre på natten - "Det brinner"

Ett hyreshus i brand och hyresgäster till 32 lägenheter stod utan bostad. Klockan var nästan halv tre på natten när Hans Jonsson fick samtalet. - Jourhavande till Nybro bostad ringde och berättade om vad hänt. De undrade om jag kunde öppna upp vår lokal till förmån för de drabbade, säger Hans Jonsson, ordförande i Hyresgästföreningen Nybro.

Ett lägenhetshus hade fattat eld i Nybro och när släckningsarbetet var i full gång behövde de boende någonstans att ta vägen.
Hans fick minst sagt ett abrupt uppvaknade och begav sig iväg för att öppna upp lokalkontoret. Hyresgästföreningen hyr lokalen av Nybro bostad som vanliga fall används till möten. 
Här kokade han kaffe och tog fram kakor som fanns sparade.

- Alla var väldigt chockade och ingen sa särskilt mycket. Räddningstjänsten kom även och informerade då och då, vilket jag tror uppskattades.

Senare under dagen budades det med frukost, lunch och middag, de drabbade står ännu utan bostad.
- Jag har fått veta att det kommer ta någon vecka innan man kan ge slutgiltigt besked om hur många som kan flytta tillbaka. Just nu får hyresgästerna hjälpen från försäkringsbolag och jag vet att några har fått ta in på hotell i Kalmar så länge, säger Hans Jonsson.

Det är lite olika hur man reagerar vid en panikartad situation:
- De äldre hade svårt att se då de inte ens fick med sig glasögonen, men någon ungdom tog med sig hela datorn under armen.
_____
Som medlem i Hyresgästföreningen kan man vid frågor kontakta den nationella rådgivningen 0771-443 443, läs mer på vår hemsida www.hyresgastforeningen.se