Konsten att låta barn vara barn

På sommarkollot i Norrköping mixas gemenskap med skoj. — Barn och ungdomar får komma hit och ha roligt på sommarlovet, säger Anton Juholt som är huvudmannen bakom idén.

På folkhögskolan Marieborg, i Norrköping, anordnas nu för andra året i rad sommarkollo för ungdomar. I år finns Hyresgästföreningen med som medarrangör. 

— Vi låter barn vara barn, säger Anton Juholt. 

Anton har genom sin förening FC Orten nu tagit steget längre och startat upp sommarkollo. Hit kommer ungdomar för att paddla kanot, spela basket, laga mat, baka tillsammans och umgås. 

Kollot anordnas över tre veckor där första veckan är killarnas, andra veckan tjejernas och tredje veckan spenderas främst ute på Stadium camp, ett idrottslägerJust nu är det tjejernas vecka. 

— De är åtta tjejer varav fem som övernattar. Det är roligt med tjejer, de vet hur de vill ha det och är duktiga på att komma med egna förslag och idéer på vad vi ska hitta på. 

I förra veckan var det drygt 50 killar 12 till 15 år som medverkade på kollot.  

— Då var det lite fler att hålla reda på, skrattar Anton. 

Det är andra dagen för tjejerna och den börjas med en sovmorgon. Något trötta men spända inför dagens aktiviteter dyker de upp inför frukost. Sommarkollot är främst riktat mot ungdomar med utländsk bakgrund. 

— Vi har många ungdomar med utländsk bakgrund som också behöver aktiveras. Många av dem som är här bor litet med många syskon. Nu har de möjligheten att komma hit för att busa och ha roligt. 

För att kollot ska kunna genomföras finns det även med sommarjobbare via feriepraktik genom kommunen som hjälper till. Tanken är enligt Anton att alla ska hjälpas åt. 

— Tanken är ju att barn ska komma hit för att ha roligt, säger Anton Juholt 

Suzanne Bitendelo, Sedraa Mira, Jetruda Abwe, Esther Benedicte Kitenge och Gracia Bafondoko är några av deltagarna under tjejernas vecka. Foto: Josefin Berggren
 • Projekt blev bok om boende

  Projekt blev bok om boende

  På Skattegården, ett bostadsområde i Linköping, har Hyresgästföreningen sedan 2009 arbetat i ett projekt i samverkan med Stångåstaden, det kommunala bostadsbolaget.

 • Blommor i Torvmossen engagerar

  Blommor i Torvmossen engagerar

  För att göra sitt bostadsområde trevligare planterar hyresgästerna i Torvmossen blommor i området och umgås med varandra. Bostadsområdet Torvmossen i Motala består

 • Ljusare tider väntar i Åbylund

  I bostadsområdet Åbylund i Linköping har representanter från Hyresgästföreningen, Stångåstaden och kommunen samt 20 hyresgäster genomfört en trygghetsvandring.

 • Teater med budskap

  Teater med budskap

  Hyresgästföreningen och Bredsjö kulturkooperativ underhöll hyresgäster och annan allmänhet i Mjölby med teater, sång, dans och många tänkvärda

 • Bamse lär barnen sopsortera i Östergötland

  Sopor är ett hett ämne i bostadsområdena i Östergötland och kunskapen om vad som ska sorteras var är ibland inte tillräcklig och det leder till kostnader som i sin