Slipper frysa och får ersättning

Cecilia hade 15 grader varmt i sin lägenhet. Efter hjälp från Hyresgästföreningen får hon ersättning av sin hyresvärd.

Termometer utanför fönster

Cecilia, som bor i Norrköping, hade i januari stora problem med värmen i sin lägenhet. När det var riktigt kallt ute, gick temperaturen inomhus ner till 15 grader.

Efter att värmeproblemet åtgärdats skrev Cecilia till hyresvärden att hon ville ha ersättning för att lägenheten varit så kall, men fick inget svar. Hon vände sig därför till Hyresgästföreningen och fick hjälp med att prata med hyresvärden av ärendehandläggaren Lena Andersson.

Efter möte och diskussioner kom man överens om att Cecilia skulle få 2 500 kronor i ersättning.

– 15 grader är så klart alldeles för kallt och då har man rätt till ersättning från hyresvärden. I det här fallet hade hyresvärden inte något emot att ersätta hyresgästen, så det löste sig på ett bra sätt, säger Lena Andersson.

Enligt Folkhälsomyndigheten ska det vara minst 20 grader inomhus. Om det är kallare än så kan det räknas som en olägenhet för hälsan. I en hyreslägenhet är det hyresvärden som ska se till att bostaden är tillräckligt varm och är den för kall måste hyresvärden åtgärda det.

– Vi får in ganska många ärenden gällande både för låga och för höga inomhustemperaturer. Det första steget är alltid att felanmäla problemet till sin hyresvärd, men om inte det räcker kan vi hjälpa till, säger Lena Andersson.