Hyresgästföreningen höll i sopskola

I bostadsområdet Omlastaren i Hultsfred har Hyresgästföreningen haft sopskola. De diskuterade och lärde ut varför man ska sortera och vad lagen säger. Sverige är världsbäst när det gäller att sortera papper och på tio år har vi samlat en bunt som sträcker sig ända till månen. Med sopskolor vill Hyresgästföreningen att vi i Sverige fortsätter att vara duktiga på sopsortering.

Bild förställande deltagare i sopskola

Foto: Irene Johansson


Under utbildningen visades det en plockanalys om hur en soppåse såg ut 2013. Då var det bara 21 procent av det som låg i soppåsen som egentligen borde ligga där och förbrännas, resterande var sorteringsavfall. Hyresgästerna fick också information om hur olika förpackningar ska sorteras och vad det finns för olika slags avfall.

Redan idag är man duktig på att sortera i Hultsfred, jämfört med rikssnittet. I tabellen nedan ser du i kolumn ett insamling i Hultsfred per invånare och i kolumn två snittet i Sverige.

tabell som förklarar sopornas sortering

Sopskolan avslutades med ett bildspel på 33 olika produkter då deltagarna fick gissa vart man sorterade den.

Alla som deltog kommer att få ett diplom.

 

 

Vill du också göra skillnad?

När du engagerar dig i Hyresgästföreningen kan du verkligen göra skillnad och förbättra både för dig själv och för andra hyresgäster.