Hyrde i andra hand – fick tillbaka 22 000 kronor

En medlem i Växjö hyrde en lägenhet i andra hand. Efter 11 månader ifrågasattes hyran som hög. Med hjälp från Hyresgästföreningen får nu medlemmen tillbaka 22 000 kronor från förstahandshyresgästen.

Hyresgästen hyrde lägenheten i andra hand, två rum och kök på 35 kvadrat mitt i centrala Växjö och med en kostnad på strax under 7 000 kronor i månaden. Hyresgästen som är medlem i Hyresgästföreningen kontaktade rådgivningen för hjälp efter fem månader med frågan; är inte hyran lite hög?

– Efter samtal med min kollega på förhandlingssidan landade vi i att en skälig månadshyra för lägenheten inte borde överstiga cirka 4000 kronor, säger Victor Herrera, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen region Sydost.

Enligt hyreslagen har en hyresgäst som hyrt i andra hand rätt att få tillbaka den del av hyran som överstiger vad som kan anses utgöra skälig hyra för lägenheten. Efter en överenskommelse mellan Hyresgästföreningen och förstahandshyresgästens ombud fick andrahandshyresgästen tillbaka 22 000 kronor.

Vad gäller för dig som hyr i andra hand? Ärendehandläggare Victor Herrera tipsar:

  • Din hyresvärd är förstahandshyresgästen och det är också dit du ställer kraven och inte till fastighetsägaren. Det är förstahandshyresgästen som är skyldig att föra dialog med fastighetsägaren vid exempelvis felanmälan eller betalning av hyran.
  • Tyvärr är det sällan du som andrahandshyresgäst omfattas av besittningsskyddet.
  • Som andrahandshyresgäst kan du som medlem få hjälp från Hyresgästföreningen vid tvister med förstahandshyresgästen. Så fort en hyresgäst hyr ut i andra hand betraktas denne som en hyresvärd. Hyresgästföreningen ställer sig alltid bakom hyresgästen.
  • För dig som går i tankarna att hyra ut: det är du som riskerar stå ansvarig mot fastighetsägaren när det gäller eventuella skador samt att betalningen av hyran fortsätter som vanligt.