Joel P vill flytta hemifrån

213 000 unga vuxna bor hemma hos sina föräldrar trots att de hellre skulle bo på ett annat sätt. Därför lanserar Hyresgästföreningen och Universal Music kampanjen In My Backyard. En av artisterna är Joel P från Linköping.

Joel P från kampanjen inmybackyard

Foto: Mia Karlsvärd

-Det är inte rimligt att en hel generation unga lämnas utanför. Därför lanserar nu Hyresgästföreningen och Universal Music kampanjen In My Backyard där vi, tillsammans med tio stora svenska artister, kommer visa exempel på platser runt om i Sverige där det går att bygga hyresrätter till rimlig kostnad, säger Johan Majer, chef för Universal Music & Brands.

-Målet är att få fler unga att gå och rösta och göra ett välgrundat val i september. Med In My Backyard hoppas vi kunna bistå med information och verktyg som kan leda till ökad kunskap och ett större engagemang bland unga vuxna om bostadsfrågor. Vi tror att musikens kraft kan bidra till det, säger Johan Majer.

Ute på ett stort grönt fält strax intill Vallastaden rappar Joel P tillsammans med flera musiker inför ett kamerateam. Universal Musics team gör flera tagningar i olika vinklar. Joel är en av de tio artisterna som ingår i projektet In My Backyard.

Här skulle det mycket väl kunna byggas ytterligare bostäder. Kanske till de unga som idag fortfarande bor hemma hos sina föräldrar, trots att de helst av allt skulle vilja bo i en egen bostad.

Joel P, eller Joel Pettersson som han heter är en av dem som fortfarande bor kvar hos sina föräldrar.

–Helst av allt skulle jag vilja flytta så fort som möjligt. Det känns nästan lite skamset att jag bor hemma när jag är 23 år, säger han.

Joel säger att han hoppas på att kunna hitta en egen lägenhet innan året är slut.

Varför är det viktigt med egen lägenhet?
–Ansvar och frihet. Att lära mig att ta hand om mig själv och friheten att ha ett eget hem, säger Joel.

Kanske är det allra viktigast för Joel att han då får en egen vrå. Att få utveckla sin kreativitet är viktigt för honom. Till sommaren hoppas han att nästa platta ska vara klar.

–Jag skapar som allra bäst när jag är själv. Det saknar jag ibland, säger han.

Vad är din drömbostad?
–Jag har alltid haft en dröm att bo högt upp i en lägenhet i en stor stad, men jag har också en dröm som är helt tvärtom. Att bo i en stuga i fjällen. Kontraster, ja, säger han och ler.

Läs mer om kampanjen på inmybackyard.se