Framgångsrik förhandling i Eksjö

Tack vare en lyckad förhandling får hyresgästerna i bostadsområdet Stocksnäs i Eksjö fint renoverat, och trots det en förhållandevis låg höjning av hyran.

John Persson, Eksjö

Foto: Mia Karlsvärd

Hyresvärden Eksjöbostäder inledde förhandlingarna inför ombyggnaden med hyresgästerna på en av gårdarna. Värden ville höja hyran med 300 kronor per månad.

Eksjöbostäder ska på samtliga gårdar i området byta och isolera fasaderna, byta fönster och balkongräcken, inglasning av balkonger och snygga till innergårdarna bland annat med en ny fin lekplats.

–Många av hyresgästerna sa då nej till åtgärderna. De tyckte att det blev för dyrt, berättar John Persson, sekreterare i Hyresgästföreningen Eksjö.

Han och de andra förhandlarna från Hyresgästföreningen framförde detta till Eksjöbostäder som då tog sig ytterligare en funderarare och räknade om. Nästa bud låg på 100 kronors hyreshöjning per månad.

–Det tyckte vi lät som en rimligare höjning som vi hyresgäster accepterade, säger John Persson.

Även garagen i området skulle renoveras. Första budet var en höjning till 600 kronor per månad i garagehyra.

–Vi föreslog att man skulle låta stommarna till garagen stå kvar och endast byta resten, vilket skulle mer än halvera kostnaden, förklarar John Persson.

Det gick Eksjöbostäder med på. Garagen kunde byggas om och hyran sattes till 250 kronor i månaden. 

John Persson har bott i Stocksnäs i 31 år och har varit aktiv i Hyresgästföreningen sedan 1990.

Lekplatsen, som blev färdig 2015, är stor och fin, med konstgräs. Tillsammans brukar grannarna grilla ute på gården på varma sommarlovskvällar, och varje sommar ordnar Hyresgästföreningen i Stocksnäs en familjedag med femkamp.

– En av grenarna i femkampen är straffsparkar. Jag brukar stå i mål och förra året var till och med Karin, 80 år, nere på gården och slog straffar, säger John Persson.

Nu ser John Persson och övriga hyresgäster fram emot ytterligare härliga somrar vid de nyrenoverade husen på Stocksnäs.