Familj i Mjölby fick hot om vräkning på facebook

En familj i Mjölby har vänt sig till Hyresgästföreningen efter att ha fått hot om vräkning på facebook.

– Om man råkar ut för detta är mitt råd att inte svara via facebook och inte gå in i någon diskussion, utan att istället kontakta oss direkt, säger Jennifer Myrén ärendehandläggare på Hyresgästföreningen.

Familjen i fråga har fått motta både hot och uppsägning på facebook. Hyresvärden har bland annat skrivit att han ska göra allt han kan för att få ut dem och även "stämma dem på allt de äger". Eftersom familjen inte har gjort något som kan räknas som giltigt skäl för uppsägning, kan de fortsätta att bo kvar i lägenheten och Myrén har hjälpt dem att bestrida uppsägningen till hyresvärden.

– Det är så klart oacceptabelt att hyresvärden hotar sina hyresgäster och jag har full förståelse för att hyresgästerna känner både rädsla och oro. Det handlar ju om familjens hem och deras trygga punkt som nu blir hotad, säger Myrén.

Enligt hyreslagen ska en uppsägning från hyresvärdens sida ske skriftligt och det är även upp till hyresvärden att bevisa att hyresgästen har tagit emot uppsägningen. När en uppsägning sker via facebook är det svårare att bevisa att någon har tagit emot ett visst meddelande, om personen i fråga inte har svarat. Det finns i nuläget inga rättsfall på detta, så huruvida en uppsägning via facebook är giltig eller inte är fortfarande inte prövat och alltså inte helt klart.

– Som hyresgäst är det viktigt att känna till att man inte alltid behöver flytta om man har fått en uppsägning. En hyresgäst har besittningsskydd och hyresvärden måste därför ha saklig grund för uppsägningen. Tycke och personliga åsikter har inget med saken att göra, säger Myrén.