Ett hem - en rättighet för alla

– Det är roligt att det äntligen byggs fler hyresrätter i Kalmar län. Men ännu fler behöver ett hem, säger Björn Johansson ordförande i Hyresgästföreningen region Sydost.

Bild på Björn Johansson

Foto: Mia Karlsvärd

Rätten till ett hem är en fråga som Hyresgästföreningen drivit i många år. Nu ser vi att byggandet kommit igång rejält. Men behovet av bostäder är större ändå.

I flera år har Hyresgästföreningen drivit frågan i Kalmar län att det behöver byggas mer.

I Kalmar län är det fem kommuner med akut bostadsbrist. Kommuner som har svårt att locka till sig arbetskraft utifrån. Kommuner där unga vuxna tvingas bo kvar hos föräldrarna mot sin vilja. Det behövs 1 755 lägenheter i Kalmar län, fram till år 2025. Det blir 219 bostäder per år som behövs byggas.

– Vår ståndpunkt är att vi ska bygga bort bostadskön, inte göra bostäderna dyrare så att färre har råd att bo, säger Björn Johansson.

Han säger också att vi ska lösa bostadsbristen genom att bygga nytt, inte genom att tränga ihop oss. Det är inte bara hus och statistik, det är först och främst människor det handlar om.

– Därför måste bostadspolitiken utgå från vad det är för boende och vilket samhälle vi vill se framöver, säger Björn Johansson.