Engagemanget har bara växt sig starkare under 40 år som förtroendevald

En dag, år 1972, ringde det på dörren hemma hos Bengt Ljungberg i Eksjö. – Jag kom inte överens med min hyresvärd. Lägligt stod där utanför dörren en värvare från Hyresgästföreningen som Bengt fortfarande minns vid namn. Snart var han medlem och några år senare tog han steget och blev förtroendevald, vilket han nu har varit i över 40 år.

Årtalen är återkommande i Bengts historia och han minns mycket från det som varit. Skillnader från hans första lägenhet på Breviksvägen i Eksjö, där han endast hade tillgång till varmvatten en dag i veckan, om sommaren. Till den standard som han har idag. Bengt och hans grannar fick en dag nog. Dels tyckte de sig ha rätt till varmvatten alla veckans dagar dels tyckte de avgiften var för hög. Tillsammans lyckades de få hyresvärden att släppa på endagarsregeln och de kunde använda varmvatten alla årets dagar.

– Han var lite tjurig, ler Bengt när han minns tillbaka.

1976 blev han förtroendevald, som ledamot i Eksjöföreningen.

 

– Första oktober 1980 flyttade jag och frugan in i lägenheten i Stocksnäs. Här har vi haft det bra i alla år, nära till centrum och naturen.

1982 tog han steget in och blev delaktig i stora förhandlingsdelegationen. Vad som idag kan gå på en timme, i bästa fall, kunde då ta upp till tolv timmar.
– Vi förhandlade om minsta lilla utgift, det såg helt annorlunda ut mot idag. Vi kunde sitta fram till midnatt innan vi blev klara. Även om det var före min tid så vet jag att de en gång satt uppe till klockan fyra på morgonen och förhandlade om tio öre, säger Bengt.

Han ser tillbaka på det goda samarbetet som de haft med Eksjöbostäder. Tillsammans med gode vännen John Persson bildade de en lokal hyresgästförening i Stocksnäs och de kunde genom boinflytandeavtal och fritidsmedel öka gemenskapen bland hyresgästerna.
– Ena dagen kunde vi vara i Mariannelund och sätta upp lappar i trapphusen och andra dagen var jag reseledare på en bussresa till Göteborg eller Öland.

Vad har varit drivkraften, varifrån kommer engagemanget?

– Gemenskapen, jag har varit på så många tipspromenader, fester, bussresor och bingo genom åren och träffat så mycket folk att tiden bara flugit förbi.

I maj fyller han 88 år och har trappat ner lite på engagemangsnivån.
– Jag blev vald till den stora förhandlingsdelegationen och då säger jag inte gärna nej, säger Bengt Ljungberg.