”En väg in” ska ge fler ett hem

Bostadsbristen gör att vissa utsatta grupper får särskilt svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Hyresgästföreningen är med i samarbetet ”En väg in” som ska hjälpa fler att hitta en bostad.

Bild föreställande dörr

Den stora bostadsbristen i Linköpings kommun gör det särskilt svårt för vissa utsatta grupper att hitta ett boende. Det kan till exempel handla om nyanlända, personer med betalningsanmärkningar, eller personer med en låg inkomst. Hyresgästföreningen kommer därför att samarbeta med kommunen, hyresvärdar och branschorganisationen Fastighetsägarna, för att underlätta för utsatta grupper att ta sig in på bostadsmarknaden.

Hyresvärdarna tillhandahåller lägenheter som kommunen tar ansvar för att dela ut. Kommunen skriver på hyresavtalet och hyr sedan ut lägenheten i andra hand. Hyresgästen får efter en tid chansen att få ett förstahandskontrakt, om boende och hyresinbetalningar sköts. Kommunen ansvarar även för stöd i boendet och annat som hyresgästerna kan behöva.

Hyresgästföreningen har erbjudit sig att ha boskola för de hyresgäster som vill. Boskolan syftar till att ge hyresgäster kunskap om deras boende och vad de har för rättigheter och skyldigheter. I boskolan tar man upp till exempel vem som ansvarar för att byta trasiga glödlampor, hur tvättstugan ska skötas, vad som gäller vid inflyttning, hur man säger upp sin lägenhet och information om hemförsäkring.

– Jag tycker att samarbetet är bra, det är något som verkligen behövs. Boskolan är bra eftersom det ger alla hyresgäster förutsättningarna att sköta sitt boende på ett bra sätt. Jag tror att de allra flesta vill följa de regler som finns och då är det viktigt att man får information om vad som gäller, säger Benny Andersson, förhandlare på Hyresgästföreningen.